reklama

„S odvahou, rozumem a citem se ucházím o vaše podpisy ke kandidatuře, a v případě řádného splnění všech náležitostí k tomu potřebných budu tuto podporu považovat za mandát obyčejných lidí, tedy všech občanů České republiky bez rozdílu,“ uvedl 50letý herec v asi desetiminutovém videu, které zveřejnil v lednu.

Vymezil se také vůči některým dalším kandidátům. „Předstupuji před vás nikoli v herecké roli, ale po velmi hluboké úvaze a potom, co naši čeští miliardáři volbu prezidenta pro Českou republiku odstartovali jako jejich národní reality show, a to ve stylu nevkusnosti hodné formátu lidí, kteří jsou hluboce přesvědčeni, že jejich peníze jsou váš závazek k volbě jejich kandidátů,“ vysvětloval tehdy.

Kromě toho také rýpnul do Andreje Babiše, když prohlásil, že jeden z kandidátů „bude za sebou mít všemocného kobliháře, který se chystá z Pražského hradu vytvořit detašované Čapí hnízdo přesně ve stylu orwellovské Farmy zvířat, aby nám nakonec, pokud se koblihář stane v jiné volbě nejvyšším zvířetem vlády, předložil svá přikázání, podle nichž budeme muset žít, protože stát se přece dá řídit jako firma.

Teď Gulyáš uvedl, že ho osobní důvody přinutily změnit rozhodnutí. „Vážení přátelé, z důvodů neočekávaných událostí, které nebudu komentovat a které nastaly v uplynulých dnech, jsem se rozhodl svou kandidaturu na prezidenta České republiky stáhnout. Prosím ta média, která již mou kandidaturu zaznamenala, aby respektovala informační moratorium na důvody, které mne vedly k této skutečnosti,“ napsal v prohlášení zveřejněném na Facebook.

Mezi ty, kteří už ohlásili úmysl ucházet se post prezidenta tak dále patří podnikatel a hudebník Michal Horáček, lékař a aktivista Marek Hilšer, performer Milan Kohout a podnikatel Igor Sládek. Miloš Zeman by měl rozhodnutí ohledně kandidatury oznámí 10. března, už teď se ale spekuluje, že mu jeho poradní tým doporučil kandidovat.