Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bezpečnostní výbor doporučil novelu o kyberbezpečnosti. Kritikům vadí narušení soukromí Čechů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Sněmovní výbor pro bezpečnost doporučil schválit novelu, která upravuje kybernetickou obranu České republiky. Odpovědnost za ni zákon nově přisuzuje Vojenskému zpravodajství (VZ). Kritici mají obavu, že norma povede k narušení soukromí Čechů na internetu.

Zajištění kybernetické obrany Česka není v zákonech nyní ošetřeno. Novela by proto nově měla přisoudit odpovědnost za tuto oblast armádní tajné službě. Zpravodajství by dostalo možnost připojit k zařízením provozovatelů sítí elektronické komunikace své vlastní "technické prostředky kybernetické obrany".

Právě tato zařízení se stala terčem kritiky některých sdružení. Obávají se toho, že se zpravodajci dostanou i k obsahu komunikace.

Kvůli kritice o novele v posledních týdnech jednaly špičky koalice i zástupci všech sněmovních stran. Pozměňovací návrh vznikl po jejich schůzce. Jednání výboru ale provázela místy emotivní debata. Například opoziční poslankyni Janě Černochové (ODS) vadilo to, že pozměňovací návrh dostali členové výboru příliš pozdě. Daniel Korte (TOP 09) novelu označil za prázdnou skořápku, protože o samotné činnosti zpravodajců bude rozhodovat vláda.

ŠéF VZ Jan Beroun řekl, že návrh zákona vznikl na základě analýzy, která ukázala, že Česko má díru v kybernetické obraně. Diskusi s některými odpůrci označil za složitou. "Jak máme diskutovat s lidmi, kteří jsou apriori proti obraně," řekl. Další odpůrci podle něj sledují své vlastní zájmy. Odmítl, že by zpravodajci chtěli jít do obsahu zpráv.

Podle předsedy sněmovního výboru pro bezpečnost Romana Váni pozměňovací návrh, který výbor podpořil, novelu zpřísňuje a přináší pojistky, aby nebylo narušeno soukromí uživatelů internetu. "Podle nové definice by Vojenské zpravodajství mohlo sledovat pouze takzvaná metadata, tedy v zásadě informace o datech. Zároveň by při tom nesmělo dojít k narušení obsahu předávaných zpráv," uvedl.

Témata:  vojenské zpravodajství internet zákony

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy