Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozpočtové návrhy ČSSD vyjdou na 104 miliard. Je to šílené, zlobí se Babiš

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministra financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš vypočítal, že návrhy vyžadující podporu státního rozpočtu, se kterými pro letošní volební rok přišla sociální demokracie, vyjdou asi na 104 miliard korun. A to se mu vůbec nelíbí.

Je to šílené číslo, řekl Babiš novinářům před jednáním koalice, na němž chce ČSSD prosadit rozšíření dětských přídavků a zálohované výživné. Ani jeden z návrhů ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD), o kterých dnes budou politici jednat, ale před jednáním koalice Babiš nezavrhl. Hnutí ANO, stejně jako lidovci, navrhuje úpravy parametrů projektů.

„Chci informovat koalici, že máme nějaký rozpočet. Musíme mít nějaké zdroje. Máme nějaký deficit a tento rok bude rozpočet úplně jiný než minulý rok," uvedl Babiš.

Podle něj se ministerstvům nedaří čerpat peníze Evropské unie, což bude mít vliv na letošní rozpočet. Jako ministr financí si nepřeje, aby jednotlivé návrhy byly schvalovány „salámovou metodou". O nárocích na státní pokladnu chce jednat až při přípravě dalšího rozpočtu.

Rozpočet na letošní rok, jak ho schválila Sněmovna v prosinci, počítá se schodkem 60 miliard korun. Babiš tehdy ale vyjádřil přesvědčení, že výsledek bude lepší. Celkové příjmy schváleného rozpočtu představují 1249,3 miliardy korun a výdaje 1309,3 miliardy korun.

Až na jaře, kdy má podat Sněmovně zprávu o hospodaření státu v minulém roce, chce Babiš řešit, co se šedesátimiliardovým přebytkem loňského rozpočtu.

Témata:  Andrej Babiš Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy