Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi zadržení v Turecku jsou teroristé, píší média. Farkasovi a Všelichové hrozí až 15 let

Miroslav Farkas
Miroslav Farkas
Foto: Facebook

Ankara - Markéta Všelichová a Miroslav Farkas čelí v Turecku obvinění z příslušnosti k ozbrojené teroristické organizaci, tamní prokurature pro ně žádá trest sedm a půl až 15 let vězení. Češi obvinění popírají a uvádějí, že jsou humanitárními aktivisty.

Deník Daily Sabah v titulku i v textu zprávy označuje Čechy za teroristy z kurdských Lidových obranných jednotek (YPG). Ty jsou ozbrojenou složkou Strany demokratické unie (PYD), která hájí politické zájmy syrských Kurdů.

Ankara ji ale považuje za odnož turecké Strany kurdských pracujících (PKK), která je v Turecku řazená k teroristickým skupinám. PYD loni otevřela v Praze své evropské zastoupení, i když ČR syrský Kurdistán ani žádnou jeho reprezentaci neuznává.

"Turecké bezpečnostní síly zadržely Farkase a Všelichovou, když se snažili nelegálně překročit turecko-syrskou hranice u celní brány Haburu v jihovýchodním Turecku. Od svého zadržení jsou ve vazbě tureckých úřadů," napsal Daily Sabah. Podle listu zatčení se uskutečnilo na základě informace tajných služeb, že se Češi pokusí překročit iráckou hranici a připojit se k PKK.

"Ve fotoaparátech a paměťových kartách smartphonů Farkase a Všelichové policie objevila proteroristické písně a pochody, zvukové soubory, stejně jako snímky pořízené s teroristy YPG ," dodal list.

Témata:  Turecko Češi zadržení v Turecku Markéta Všelichová Miroslav Farkas

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy