Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nově bude trestná i příprava na krácení daní, schválil Senat

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - U krácení daně bude zřejmě opět trestná i příprava tohoto činu. Počítá s tím novela trestního řádu, kterou dnes po Sněmovně schválil i Senát. Ještě ji musí podepsat prezident. Příprava krácení daně byla trestná do roku 2009, nyní se má kvůli potírání například takzvaných karuselových obchodů do zákona vrátit se sankcí až desetiletého vězení.

Podle kritiků, ke kterým patří Svaz průmyslu a dopravy ČR, by mohla vést trestnost přípravy krácení daně ke zneužívání a k likvidaci podnikatelů. Podle svazu průmyslu se změnou otevírá obrovský prostor nejistoty pro podnikatele, když není jasně vymezeno, co je daňová optimalizace a co už příprava krácení daně.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) dnes před senátory obavy vyvracel. Nebude podle něj trestné například už to, že někdo půjde za daňovým poradcem si nechat poradit, jak zaplatit nižší daň. "Je to záměrné malování čertů na zeď," řekl. Zdůraznil, že musí jít o přípravu něčeho, co má znaky trestného činu.

Předloha zavádí opětovně i určitou formu účinné lítosti, která by měla motivovat k oznamování korupce. Nyní hrozí postih oběma stranám, a nemají tedy zájem úplatkářství odhalit. Novela počítá například s tím, že policie dočasně odloží trestní stíhání člověka, který oznámil korupci, pokud slíbil úplatek jen proto, že o něj byl požádán, a zároveň to nahlásil bez zbytečného odkladu.

Novela rovněž upravuje trestní stíhání bývalých zákonodárců poté, co jim skončí mandát, a tedy ztratí imunitu. Pokud je nyní chce policie obvinit, musí nejprve požádat parlamentní komory o jejich vydání. Pokud nejsou vydáni, dovoluje ústava jejich stíhání až poté, co o funkci přijdou. Novela by měla policii umožnit, aby zajistila důležité důkazy a uchovala je na pozdější dobu, kdy bude moci stíhání obnovit.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky daně Robert Pelikán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy