Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

STAN schválil nabídku lidovců na předvolební spolupráci

Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) bude s lidovci jednat o vytvoření koalice pro podzimní sněmovní volby. Na dnešním jednání celostátního výboru STAN to schválilo 81 procent delegátů.

Novinářům to sdělil předseda STAN Petr Gazdík. První jednání o programu dvojkoalice, která bude pro zisk poslaneckých mandátů potřebovat podporu nejméně deseti procent voličů, by se měla uskutečnit do konce února.

"Celostátní výbor Starostů a nezávislých 81 procenty v tajné volbě pověřil vedení Starostů a nezávislých vyjednávat o koalici s KDU-ČSL pro parlamentní volby v roce 2017," řekl Gazdík. Společně s lidovci, kteří jsou nyní součástí vládní koalice chce STAN výrazně promluvit do české politiky.

Desetiprocentní hranici, kterou musí KDU-ČSL a STAN překročit, aby získaly v podzimních volbách zastoupení ve Sněmovně, Gazdík jako překážku nevnímá. "Desetiprocentní hranice se nebojíme, protože pakliže chceme něco v naší zemi změnit, tak mít pět procent a šest mandátů rozhodně nestačí," podotkl.

Ambice vznikajícího spojenectví potvrdil také místopředseda strany Vít Rakušan. "Věříme, že v případě, že vznikne dvojkoalice KDU-ČSL a STAN, se stáváme třetí výraznou silou na politickém spektru a výraznou alternativou vůči politice sociální demokracie a politice hnutí ANO," řekl.

Témata:  Starostové a nezávislí KDU-ČSL Petr Gazdík volby

Aktuálně se děje

9. května 2024 13:44

Severokorejské rakety Rusům na Ukrajině nepomáhají. Létají jinam a samovolně vybuchují

Ukrajinská generální prokuratura uvedla, že prozkoumala trosky 21 z přibližně 50 balistických střel vypálených Ruskem od konce prosince do konce února. Cílem je posoudit možnou vojenskou spolupráci mezi Moskvou a Pchjongjangem, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy