Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Státní dluh je na nejnižší hodnotě od roku 2011, přesto každý Čech dluží asi 153 tisíc

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Na každého Čecha momentálně připadá dluh 153 tisíc korun. Ministerstvo financí dnes potvrdilo, že Státní dluh se loni snížil o 59,6 miliardy korun na 1,613 bilionu Kč. Podíl státního dluhu na HDP se meziročně snížil ze 36,7 procenta na 34,2 procenta, dluhová zátěž klesá třetím rokem v řadě.

Údaj o státním dluhu již v prosinci oznámil ministr financí Andrej Babiš. "Zkrotili jsme státní dluh, který za mých předchůdců astronomicky narostl. Od mého nástupu do funkce ministra financí jsme jej snížili o 70 miliard Kč," uvedl dnes. "Poměrové zadlužení vůči HDP kleslo za dobu fungování naší koaliční vlády o 6,9 procentního bodu," dodal Babiš.

Státní dluh je na nejnižší hodnotě od roku 2011. Důvodem poklesu je podle analytika Komerční banky Marka Dřímala hlavně přebytek rozpočtu, což umožnilo ministerstvu financí snížit nový státní dluh. "V příštím roce se státní dluh mírně zvýší, a to o asi 25 miliard Kč," odhadl.

Celkový objem peněz ve státní pokladně vzrostl, mimo jiné díky novým legislativním a technickým opatřením, která přinesla rozšíření o účty resortních, oborových, podnikových a dalších zdravotních pojišťoven a svazů zdravotních pojišťoven.

"Další posílení celkových peněžních prostředků ve státní pokladně při současném poklesu státního dluhu vyvrací neustále opakovaná a přitom nepodložená tvrzení řady komentátorů, že zadlužení státu klesá uměle, protože údajně rozpouštíme státní rezervy," uvedl náměstek ministra financí pro veřejné rozpočty Petr Pavelek.

Označil za úspěch i zvýšení podílu státního dluhu, s nímž nejsou spojeny úrokové výdaje, ale který přináší úrokové příjmy. Tento podíl se loni více než zdvojnásobil na 12 procent. Celkové úrokové výdaje na obsluhu státního dluhu klesly o 4,7 miliardy Kč.

Témata:  státní dluh Ministerstvo financí České republiky ekonomika

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy