Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Studenti k volbám chodí, změny ale neočekávají

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Více než čtyři pětiny studentů českých vysokých škol chodí k volbám pravidelně, nebo alespoň většinou. Neodrazuje je ani nedůvěra ve vliv voleb na situaci v zemi.

29 procent z nich si myslí, že volby mají šanci něco výrazně změnit nebo ovlivnit. Vyplynulo to z výsledků online průzkumu časopisu Studenta mezi 1121 studenty českých univerzit. ČTK je poskytla šéfredaktorka časopisu a organizátorka průzkumu Markéta Paráčková.

Za nejdůležitější studenti považují volby do Poslanecké sněmovny. Chodí k nim devět z deseti studentů. Ještě o něco větší podíl studentů chodí k volit prezidenta. Naproti tomu voleb do Evropského parlamentu se účastní zhruba dvě třetiny studentů a necelá čtvrtina považuje volby do Evropského parlamentu za důležité.

Tři čtvrtiny studentů chodí k volbám, protože by se podle nich měl každý člověk podílet na dění v zemi. Šedesát procent uvedlo, že si nechtějí stěžovat na něco, co se nesnažili ovlivnit. Třetinu politika zajímá a 22 procent tvrdí, že byli k účasti ve volbách vychováváni.

Napříč republikou mezi studenty panuje skepse ohledně vlivu voleb na budoucnost České republiky. Šestatřicet procent souhlasilo s tvrzením, že centrální dění je výsledkem dlouhodobých zájmů vlivných lidí a volby to příliš neovlivní. Dalších 31 procent považuje vliv voleb za okrajový. Podle pěti procent jsou volby fraškou.

Témata:  volby studenti vysoké školy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy