Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš navrhne zdanění výnosů z korunových dluhopisů

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) navrhne, aby byly zdaňovány výnosy z korunových dluhopisů vydaných v době, kdy dani nepodléhaly. Změna by měla platit od příštího roku.

Obligace tehdy vydala i skupina Agrofert, koupil je Babiš, jemuž koncern patřil. Korunové dluhopisy vydávaly i jiné společnosti. Podle europoslance za TOP 09 a někdejšího viceguvernéra České národní banky Luďka Niedermayera by finanční správa měla prověřit, zda nešlo jen o daňovou optimalizaci. Babiš v dnešních Otázkách Václava Moravce České televize takový postup podpořil.

Zdanění výnosů z korunových dluhopisů chce Babiš ve Sněmovně připojit k novele zákona poslanců z opozičního klubu TOP 09 a Starostů, která zvyšuje daňové úlevy zejména pro dárce krve. "Zákon jsem nevyužil," zopakoval Babiš k nákupu desetiletých dluhopisů s šestiprocentním úrokem, které Agrofert vydal v prosinci 2012. Babiš je má v objemu zhruba za 1,5 miliardy korun.

"Moje firma vydala dluhopisy, aby zajistila financování, a strůjcem toho byl pan (předseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav) Kalousek," prohlásil Babiš. Uvedl taky, že transakci na základě anonymního oznámení z Německa prověřuje policie. Z výnosů z takových obligací se nehradí 15procentní daň. Navíc společnosti, které dluhopisy vydávají, si náklady na úroky standardně odečítají od základu daně.

Možnost vydávání nedaněných korunových dluhopisů byla zavedena už v první polovině 90. let minulého století, Kalousek ji jako ministr financí využil u státních dluhopisů pro obyvatele. Potom je začaly emitovat i firmy. Kalousek na twitteru uvedl, že státní dluhopisy pro domácnosti má 73.000 investorů. "Dluhopisy Agrofertu za šest procent má jen jediný člověk - Andrej Babiš," napsal.

Babiš podotkl, že existovaly i firmy, které vydávaly obligace s úrokem 18 procent. Nedaněné korunové dluhopisy skončily změnou zákona s rokem 2013.

Témata:  Andrej Babiš daně dluhopisy

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy