reklama

Návrh TOP 09 stanoví, že evidenci tržeb budou podléhat jen poplatníci daně z příjmů fyzických nebo právnických osob, které jsou současně plátci DPH. Jako plátce DPH se musí zaregistrovat podnikatel, jehož obrat za uplynulých 12 měsíců překročí jeden milion korun.

Předkladatelé v důvodové zprávě uvádějí, že celkový dopad na veřejné rozpočty nebude negativní, protože nepravděpodobnou marginální ztrátu z výběru daně vyrovná skutečnost, že se nebudou uzavírat provozovny a neutlumí se drobná podnikatelská aktivita.

Pro drobné podnikatele ve službách bude podle TOP 09 nová povinnost evidovat tržby likvidační. Půjde třeba o majitele venkovských pivnic, které mají otevřeno pouze večer nebo v sezoně, majitele malých opraven, kadeřnice nebo farmáře prodávající na trzích.

"Právě u těchto poplatníků je riziko daňových úniků zcela zanedbatelné v porovnání s úniky daní u velkých společností. Naopak reálně hrozí, že finanční a administrativní náklady zákona o EET přimějí tyto živnostníky svoji činnost ukončit," uvedl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Konec malých živností podle něj hrozí hlavně na venkově.

Také ministerstvo zemědělství navrhuje, aby se EET nevztahovala na farmářské trhy.