Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gruzínec ve vlasti odsouzený za vraždu může být vydán, rozhodl ÚS. Je to politický komplot, brání se cizinec

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Brno - Gruzínec Zurab Nadiradze neuspěl s ústavní stížností proti rozhodnutí ministra spravedlnosti Roberta Pelikána o vyhoštění. Organizace pro pomoc uprchlíkům se ještě snaží získat pro Nadiradzeho zastání ve Štrasburku.

Nadiradze byl v Gruzii odsouzen na vraždu a v Česku přes 20 let žádal o azyl. Cizinec dlouhodobě poukazuje na politické pozadí své kauzy a ústavní soudci se jej dříve opakovaně zastali. Později se však vývoj obrátil, a to například s ohledem na demokratizaci poměrů v Gruzii a poskytnutou záruku obnovy trestního řízení.

Obětí vraždy v Tbilisi se v roce 1994 stal synovec inspektora městské prokuratury. Nadiradze vinu popírá, z místa prý odešel půl hodiny před činem. Domnívá se, že proces vedený v Gruzii za jeho nepřítomnosti, který vyústil v patnáctiletý trest vězení, je politickým komplotem. Před vycestováním ze země působil jako ředitel odboru mezinárodního obchodu na ministerstvu obrany.

Ústavní soudci loni odmítli stížnost v azylové větvi Gruzíncova případu. Za zjevně neopodstatněnou nyní označili také stížnost proti rozhodnutí, jímž ministr povolil vydání. Možnosti právní obrany proti vydání na vnitrostátní úrovni jsou vyčerpané, potvrdil ČTK Gruzíncův advokát Jan Schýbal.

Témata:  Ústavní soud ČR Ministerstvo spravedlnosti ČR soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy