Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman poslal Steinmeierovi blahopřejný dopis ke zvolení, pozval ho k návštěvě Česka

Frank-Walter Steinmeier
Frank-Walter Steinmeier
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Prezident Miloš Zeman zaslal v neděli dne 12. února 2017 blahopřejný dopis Frankovi - Walterovi Steinmeierovi, který se stal novým prezidentem Německa. Ocenil jeho přínos k česko-německým vztahům a pozval ho k návštěvě ČR.

Steinmeiera zvolilo v neděli Spolkové shromáždění. V převážně reprezentativní funkci bývalý ministr zahraničí v březnu nahradí Joachima Gaucka, který se rozhodl nekandidovat do dalšího pětiletého období.

Letos si Česká republika a Německo připomínají 25 let od podpisu smlouvy o dobrém sousedství a 20 let od podpisu česko-německé deklarace.

"Jsem potěšen, že jste se této zodpovědné funkce ujal právě Vy, zkušený politik a státník, muž s nepopiratelnými znalostmi a rozhledem v domácí i zahraniční politice," napsal Zeman Steinmeierovi. Uvedl, že rád vzpomíná na společné setkání ze září 2014, kdy spolu hovořili o zahraniční politice a vzpomínali na společného přítele Gerharda Schrödera.

"Vážený pane prezidente, dovolte mi, abych využil této slavnostní příležitosti a pozval Vás k návštěvě České republiky. Bylo by pro mě radostí přivítat Vás opětovně na Pražském hradě, prastarém sídle českých králů," stojí dále v telegramu, jehož obsah zveřejnil web Pražského hradu.

Témata:  Miloš Zeman Frank-Walter Steinmeier Česká republika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy