Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie může nadále zabavit legální drženou zbraň, ale něco se změní

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Praha - Už příští týden by mohli poslanci hlasovat o zpřísnění pravidel pro držení střelných zbraní. Bezpečnostní výbor Sněmovny navzdory brannému výboru nedoporučil vyškrtnout pravomoc policie zadržet v důvodných případech legálnímu majiteli zbraň přímo v obydlí.

Oprávnění policie zadržet zbraň v obydlí bez svolení soudu nebo státního zástupce vzbuzuje mezi poslanci největší kontroverze. Zastánci argumentují zvýšením bezpečnosti, kritici porušením domovní svobody.

Policista by mohl podle vládní novely zadržet zbraň například kvůli podezření, že zdravotní stav jejího legálního majitele se změnil natolik, že by mohl ohrožovat svůj život nebo životy jiných lidí. Pokud by ji vlastník na výzvu neodevzdal dobrovolně, policisté by mohli vstoupit do jeho obydlí nebo do nemovitosti, v níž se zbraň nachází. Sněmovna jim toto právo sice asi potvrdí, možná jej ale budou mít jen příslušníci odborů služby pro zbraně a bezpečnostní materiál.

Sněmovna patrně nedá lékařům přímý přístup do centrálního registru zbraní, budou jej mít prostřednictvím policie. Vládní předloha míří i na lidi, kteří mají různé lékaře kvůli zbrojnímu průkazu a běžnému léčení. Policie v takovém případě bude moci určit, jaký lékař poskytne kvůli průkazu posudek.

Na sněmovním plénu by neměl podle doporučení výboru uspět lidovec Ivan Gabal s návrhem, aby k povinným podkladům pro vydání posudku o zdravotní způsobilosti patřilo psychologické vyšetření. Sněmovna by měla odmítnout i další požadavek mířící na lékaře, jak jej navrhl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Pokud by u pacienta nabyli podezření, že ztratil zdravotní způsobilost držet zbraň, museli by zjistit, zda má zbrojní průkaz. V případě, že by jej měli, lékaři by museli uvědomit policii.

Novela reaguje i na předloňské výbuchy ve Vrběticích. Stanovuje pravidla pro nakládání s municí civilními subjekty a pro její skladování a evidenci.

Témata:  zbraně Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Policie ČR

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy