Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pražanům vadí parkování, bezpečnost v ulicích i hazard

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Praha - Agentura Phoenix research on-line provedla unikátní výzkum aktuálních postojů Pražanů k omezení hazardu a vnímání nejzávažnějších problémů v Praze, včetně pořadí jejich řešení politickou reprezentací Hlavního města Prahy. Měření bylo provedeno na vzorku 818 respondentů ve dnech 23. 1. – 31. 1. 2017.

Občanům Hlavního města Prahy bylo položeno celkem šest otázek, které zjišťovaly jejich názor na aktuální největší pražské problémy, hodnocení rizik hazardu, včetně nulové tolerance hazardu a vymezení nejdůležitějších problémů, které veřejnost trápí a pražská politická reprezentace by je měla přednostně řešit.

K principu nulové tolerance hazardu jsou Pražané skeptičtí. Pouze 16 procent odpovídajících věří, že toto opatření společnosti prospěje. Celých 35 procent respondentů je přesvědčeno, že nulová tolerance povede ke vzniku černých heren a nárůstu kriminality. Dalších 20 procent Pražanů si myslí, že lidé budou hledat alternativní způsoby sázení, například skrze internet. O tři procenta méně respondentů je přesvědčeno, že zavedení nulové tolerance hazardu vůbec nic nezmění a zbývající více než desetina (12 procent) dotázaných se nepřiklonila ani k jedné z variant.

Pražští respondenti byli osloveni i s dotazem na aktuálně největší problém v Praze. Téměř každý čtvrtý odpovídající (24 procent) za nejproblémovější považuje parkování. Za druhou nejpalčivější bolest Prahy 15 procent otázaných označilo bezpečnost v ulicích. Každý desátý respondent považuje za klíčový problém Prahy zdravotní péči. O procento méně Pražanů označilo za nejzávažnější problém bezpečnost na silnici. S 8 procenty vyjádření následuje snadná dostupnost drog, o procento méně pak legální hazard, následovaný se 6 procenty odpovědí - nízkou úrovní školství. Téměř pětina oslovených (19 procent) považuje za hlavní problémy města Prahy jiné aspekty, 4 procenta účastníků šetření nevědělo a zbývajících 8 procent je přesvědčeno, že se zdejší společnosti daří dobře.

Výzkum se rovněž věnoval vnímání největších rizik v oblasti hazardu ze strany Pražanů. Více než každý třetí odpovídající (34 procent) považuje za hlavní riziko ilegální herny, každý pátý oslovený pak spojuje své obavy s kamennými provozovnami. Celých 14 procent respondentů ztotožňuje riziko s on-line sázením, 22 procent se nepřiklání ani k jedné z možností a desetina zbývajících účastníků výzkumu se nedokáže rozhodnout či neumí jednoznačně odpovědět.

Čtvrtá otázka směřovala k hrozbě daňových úniků v oblasti hazardu. V tomto aspektu panuje značná rozpolcenost pražské veřejnosti – 36 procent z nich se nepřiklonilo ani k jedné z eventualit, 33 procent pak nevěří v daňové úniky v této oblasti a 31 procent respondentů je naopak o “daňové děravosti” hazardu přesvědčeno.

K této problematice se vztahovala i předposlední otázka výzkumu – kdy celých 42 procent odpovídajících vnímá největší riziko daňových úniků u ilegálních heren, s odstupem pak desetina respondentů ztotožnuje daňové riziko s on-line sázením a stejné množství účastníků výzkumu pak s kamennými provozovnami. S mírným odstupem, 8 procent oslovených je přesvědčeno, že riziko daňových úniků hrozí u všech segmentů hazardu stejně, 7 procent naopak nevěří v daňové úniky u žádného z typů hazardu, 5 procent je spojuje s klasickou loterií. Zbývajících 18 procent neumělo na tuto otázku jednoznačně odpovědět.

Závěrečný dotaz zkoumal prioritizaci problémů ve městě Praze optikou veřejnosti. Více než čtvrtina Pražanů (26 procent) požaduje, aby se pražská politická reprezentace přednostně zaměřila na dopravu ve městě, 17 procent oslovených vnímá za nejzávažnější stav životního prostředí v Praze, o procento méně (16 procent) považuje za nejdůležitější otázku bezpečnosti. Následuje problematika bytové situace v Praze, kterou označilo za zásadní 15 procent odpovídajících, 14 procent pak vnímá jako urgentní k řešení drogovou scénu, 12 procent korupci, 8 procent situaci zdravotnictví v Praze, 5 procent školství, 4 procenta hazard. Zbývajících 9 procent ve výzkumu odpovídajících se nedokázalo přiklonit ani k jedné z variant.

Témata:  Praha Češi průzkumy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy