reklama

"Národní zájem není čistě národohospodářská otázka. Jde také o to, jaký typ společnosti vytváříme, jestli budeme demokratickou pluralitní společností, ve které se můžeme svobodně seberealizovat," uvedl Zaorálek. Připomněl, že řada zemí, které jsou považovány za ekonomicky vyspělé, prochází krizí demokracie a je v nich omezována.

Ačkoliv v České republice je nízká míra nezaměstnanosti, ekonomicky se zemi daří a není přímo ohrožena válečným konfliktem, cítí podle Zaorálka řada lidí nejistotu a strach. "Skoro čekají, že se na nás něco přižene a mají pravdu v tom, že žijeme v nestabilním světě," podotkl. Obranou proti této nejistotě jsou podle ministra investice do vzdělání, infrastruktury a vhodně zvolené ekonomická strategie.

Osud Česka je podle Zaorálka těsně spojen s tím, jak se bude dařit Evropě a jaký vztah bude mít EU se Spojenými státy v čele s novým prezidentem Donaldem Trumpem.

Šéf zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček dodal, že pro bezpečnost Evropy bude důležité přesvědčit Trumpa, aby Spojené státy zůstaly plnohodnotným členem NATO. S nástupem Trumpa podle Kmoníčka budou USA usilovat o to, aby získaly zpět reputaci nejmocnější země světa.