Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do sporu kvůli sesuvu na D8 se zapojil také bývalý majitel blízkého lomu Kačírek

Ministerstvo dopravy
Ministerstvo dopravy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Do soudního sporu státu s lomem Dobkovičky na Litoměřicku kvůli sesuvu na dálnici D8 vstoupil bývalý majitel lomu Josef Kačírek. Škodu odhadlo ministerstvo dopravy na miliardu korun. Majitel lomu, firma Kámen Zbraslav, vinu odmítá.

Kačírek s žádostí o připojení k řízení u Obvodního soudu pro Prahu 5, kde se měl spor začít tento týden projednávat, neuspěl. Podal ale poté ještě stížnost k Městskému soudu v Praze. Dokud nebude stížnost vyřízena, projednávání sporu nezačne.

Sesuv v červnu 2013 zavalil rozestavěný úsek D8 v délce asi 200 metrů a poškodil i nedalekou železniční trať. Stát vychází z posudku, který za viníka sesuvu označil blízký kamenolom. Kačírek tvrdí, že i jeho pozemek byl sesuvem dotčen, řekl serveru Lidovky.cz mluvčí obvodního soudu Vladimír Lajsek.

Kačírek se podle mluvčího nechce připojit k řízení kvůli náhradě škody. "V případě, že bude zjištěno, že za sesuv je odpovědný žalovaný (Kámen Zbraslav), hodlal vedlejší účastník požadovat, aby se žalovaný zdržel všeho, co by mohlo způsobit další sesuv," uvedl Lajsek.

Kačírek by tak mohl v případě úspěchu dosáhnout zastavení těžby. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) již v lednu uvedl, že chce, aby stát do podzimu, kamenolom Dobkovičky odkoupil a uzavřel.

Témata:  dálnice D8 Ministerstvo dopravy České republiky

Aktuálně se děje

8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy