Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podle analýzy ČT při amerických volbách nepochybila. Dopustila se jen jedné chyby

Česká televize
Česká televize
Foto: Česká televize

Praha - Česká televize si nechyla vypracovat analýzu, která se týkala speciálního vysílání k prezidentským volbám v USA. Zpravodajství totiž bylo podle RRTV nevyvážené a stranilo Hillary Clintonové. Ukázalo se, že rada měla pravdu jen v jednom bodě.

Při vysílání byl podle rady například manipulativně spojen obraz a slovo během reportáže o postoji amerických celebrit k oběma kandidátům.

Televize také v komentářích ve studiu nebo v předtočených příspěvcích dala podle rady prostor čtyřem americkým občanům, kteří byli všichni příznivci Clintonové a kritizovali Trumpa. ČT také využívala příspěvky americké televize CNN, která evidentně sympatizovala s Clintonovou, uvedla vysílací rada.

Podle šéfky výzkumu ČT Renaty Týmové zadaná nezávislá analýza od agentury Mediatenor ukázala, že ČT ve většině vytýkaných bodů nepochybila. Za pravdu dala RRTV pouze v jednom bodě ze šesti, a to v odvysílání manipulativního obrazu k zvukové informaci.

Podle šéfredaktora zpravodajství ČT Petra Mrzeny hodnotila RRTV jen výsek vysílání v délce pěti hodin z celkových 12 hodin. Podle něj ČT nevyužívala jen CNN, ale další zhruba dvě desítky zdrojů. Výběr hostů pak čítal 24 osob s diverzifikovanou názorovou orientací.

Připustil jen částečné pochybení v okamžiku, kdy v komentáři zněla informace, že proti Trumpovi už mezi hvězdami vznikla i petice a v obraze byly zařazeny fotografie Trumpových podporovatelů Clinta Eastwooda nebo Chucka Norrise. Podotkl, že příspěvek trval pouhých 13 sekund.

Témata:  Česká televize volby v USA RRTV

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy