reklama

Kajnar řekl, že nikdo ani nevyvíjel snahu, aby se s Dědicem setkal. "Ale zpětně, když jsem se dozvěděl některé informace, tak to zapadlo do toho, co člověk vnímal na radnici, že některé věci se třeba odehrávaly záhadně jinak nebo prostě braly určitý směr, který potom bylo lze možno vysvětlit zpětně z toho, že ten vliv tam byl," řekl dnes Kajnar novinářům.

Kajnar řekl, že o městské zakázky usilovalo tisíc lidí, ale konkrétně o Dědicovi nevěděl. U soudu se dnes četla i jeho výpověď z přípravného řízení. Z té vyplývalo, že jakési povědomí o Dědicovi Kajnar měl.

Policii řekl, že se mu doneslo, že Dědic chtěl být v dopravním podniku poradcem nebo konzultantem, nebo že od svého náměstka slyšel, že Dědic dosazoval své lidi do městské nemocnice, či že mohl ovlivňovat hlasování zastupitelstva. Kajnar řekl, že už si nepamatuje, jestli ty věci slyšel před, nebo až po vypuknutí korupční aféry.

Státní zástupce Vít Koupil řekl, že dokazování u soudu je teprve na začátku. "Klíčové bude vyhodnocení listin, vyhodnocení pořízených odposlechů a materiálů, které byly nalezeny ve výpočetní technice, s informacemi, které byly zajištěny v rámci analýzy peněžních toků a majetkových poměrů obžalovaných," řekl žalobce. Svědecké výpovědi je podle něj nutné dát do kontextu s dalšími důkazy.

Podle obžaloby měl Dědic velmi úzkou vazbu na ředitele dopravního podniku či městské nemocnice i na některé regionální politiky, díky čemuž měl informace o veřejných zakázkách dopravního podniku a nemocnice a jejich zadávací kritéria ovlivňoval tak, aby vyhovovala jím vybrané firmě. Za takové zprostředkování zakázky pak inkasoval provizi. Dědic to popřel.

V intenzivním kontaktu byl podle údajů z policejního spisu, jež pronikly do médií, i s tehdejším hejtmanem Miroslavem Novákem nebo tehdejšími ostravskými radními Simonou Piperkovou a Lumírem Palyzou (všichni ČSSD). Ti všichni u soudu popřeli, že by věděli o ovlivňování zakázek, nebo že by po nich Dědic chtěl nějakou výhodu či jim poskytl nějaký profit.

Předsedou krajské ČSSD byl v letech 2009 - 2013 Kajnar. Když aféra kolem Dědice propukla, klub městských zastupitelů za ČSSD Piperkovou a Palyzu vyzval, aby odstoupili z funkcí. Ti tak neučinili. "Pokud si vzpomínám, když to vyšlo najevo, tak jsem inicioval odvolání ředitele dopravního podniku a ředitele nemocnice. Ředitel nemocnice byl odvolán, protože to je příspěvkové. Dopravní podnik je akciovka a tenkrát to na zastupitelstvu neprošlo," řekl Kajnar. Tehdejší ředitel dopravního podniku Roman Kadlučka vedl podnik až do konce svého pětiletého mandátu do loňského září.

Podle žaloby například ve spolupráci s vedením dopravního podniku a jeho zaměstnancem nastavil Dědic kritéria zakázek tak, že se o ně mohla ucházet jen jediná firma - Pragoimex. Úplatky se pak podle státního zástupce administrativně vyúčtovaly jako poradenské služby. Zda dostal úplatek i někdo z úředníků či zaměstnanců městských společností, obžaloba neuvádí. V kauze je obžalováno osm lidí a čtyři firmy. Dědicovi hrozí až 12 let vězení, ostatním až osm let.