reklama

"Nápad pana Mládka je nesmyslný. Přece on tím říká, že vezme i tu výhodu těm, kteří si sjednali lepší tarify. A je nesmysl říkat, že pokud by se to stalo, že trh se narovná. Já myslím, že to není pravda a mělo by to být úplně naopak," řekl dnes Babiš novinářům v Rakovníku.

Mládek svůj návrh odůvodňuje tím, že všechny slevy budou muset být napsané v cenících operátorů, a dojde tím k narovnání trhu.

Podle šéfa státní kasy ale návrh ministra průmyslu nemá logiku. "Naopak by měl motivovat i ostatní, aby si vyjednali všichni lepší tarify," míní vicepremiér. Mládek by podle něj měl připravit takový návrh zákona, aby Česká republika neměla nejdražší datové a mobilní služby v Evropě. "Když porovnáme náklady české čtyřčlenné rodiny, tak to činí asi 2600 korun, a v Polsku je to asi 700 korun," podotkl vicepremiér.

Změna mobilního tarifu by podle Mládkovy předlohy měla být možná jen podle zveřejněného ceníku. Slevy by musely být v ceníku operátorů napsané, řekl ministr. Zákaz individuálních cen volání pro spotřebitele zvedl vlnu nesouhlasu mezi politiky i odborníky. Podle Českého telekomunikačního úřadu by mohl vést k zakonzervování cen v odvětví.