Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stropnický věří, že ČR může na obranu dávat dvě procenta HDP, Zaorálek je ale skeptický

Martin Stropnický /ANO/, ministr obrany
Martin Stropnický /ANO/, ministr obrany
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Mnichov/Praha - Účastníci bezpečnostní konference v Mnichově řeší především výdaje na obranu členských zemí NATO. Dohodnutá dvě procenta HDP splňují jen USA a další čtyři země. Česko by se na ně mohlo dostat až v roce 2025, pokud ovšem půjde vše dle plánu.

Český ministr obrany Martin Stropnický říká, že Česká republika má s ročním růstem výdajů na obranu o devět až deset procent nakročeno dobrým směrem.

"Já jsem pevně přesvědčen, že jsme schopni splnit to, co jsme slíbili na začátku působení této vlády, to znamená 1,4 procenta v roce 2020. A to postupné navyšování do roku 2025 na ta dvě procenta je reálné a je reálné i v tom smyslu, že se ten rozpočet dá efektivně vstřebávat," řekl ČTK a České televizi na mnichovské bezpečnostní konferenci. "Já si myslím, že je to všechno otázka dohody, jaké tempo je racionální," uvedl ke zvyšování obraných rozpočtů šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek. Nesmyslné by podle něj bylo, aby se Česko závazek snažilo splnit během několika málo let. "Kdybychom se rozhodli, že teď v krátké době naplníme ten závazek, tak si myslím, že by to byla pohroma," míní ministr.

Také poznamenal, že k bezpečnosti je nutné přistupovat obšírněji. "Bylo tady na evropské straně opakovaně zdůrazňováno, že je třeba dělat vůči hrozbám celou řadu věcí, mluvilo se o rozvojové pomoci, mluvilo se o boji s klimatickými změnami," uvedl s tím, že debata o obou přístupech bude pokračovat.

Stropnický tento přístup kritizoval. "Co se mi úplně nelíbilo, co tady taky občas zaznělo a přišlo mi to - teď to řeknu trochu ironicky - v tom nedobrém slova smyslu evropské, to bylo takové to ředění (problematiky)", podotkl ministr obrany.

Témata:  Martin Stropnický Armáda České Republiky NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy