Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politici chtějí na olympiádu, Čechy to přijde na miliony. A Babiš se pořádně naštval...

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Za 100 dní začne v brazilském Riu letní olympiáda. A nejsledovanější sportovní událost roku si přímo v místě tradičně nenechají ujít ani čeští politici. Letos jich tam v čele s prezidentem Zemanem vyrazí rovnou pět. A hradit to bude samozřejmě státní kasa. To se nelíbí ministru financí Andreji Babišovi, který parlament přirovnal k cestovní kanceláři.

Prezident a čtyři další čeští politici uvidí letní olympijské hry na vlastní oči. Miloš Zeman vedle návštěvy Ria také podnikne pracovní schůzky. "Prezident už podpořil české olympioniky na zimních hrách v Soči a plánuje také zavítat do Brazílie. A mohu prozradit, že se už chystá na olympijské oblečení," uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Na olympiádu do Ria byl pozván také premiér Bohuslav Sobotka. Ten ale z pracovních a časových důvodů cestu odmítl.

"Pozvali jsme i ostatní ústavní činitele, se kterými úplně nepočítá mezinárodní protokol. Jsme moc rádi, že mají kladný vztah ke sportu," uvedl generální sekretář Českého olympijského výboru Petr Graclík.

Mezinárodní pravidla olympiády totiž počítají a hradí náklady jen třem lidem - prezidentovi, premiérovi a ministrovi zodpovědnému za sport, což je u nás ministryně školství Kateřina Valachová.

"V rámci toho jsou jim hrazeny náklady na ubytování. Pokud jde o náklady spojené s dopravou, tak ty nebudou, co se týče její osoby, žádné, protože poletí s 25 sportovci a s předsedou Senátu," vysvětluje mluvčí ministerstva školství Jarmila Balážová.

Podobně mluví také předseda Senátu Milan Štěch: "Já poletím letadlem naší letky, což je pro ústavní činitele samozřejmě zajištěno. Se mnou by tam měla jet část olympioniků. Samozřejmě spojím příjemné s užitečným," řekl Štěch.

Vládní speciál vyjde stát přibližně na jeden milion korun a podle pravidla, že v jednom letadle nesmí společně sedět prezident, předseda Senátu ani Sněmovny, jen doprava bude stát miliony korun a tomu se brání ministr financí.

"Parlament je celkově jedna cestovní kancelář," uvedl Babiš.

Olympiáda v Riu začne 5. srpna a Česká republika bude mít na hrách přes stovku sportovců bojujících o medaili. Český olympijský výbor předpokládá, že ho hry vyjdou na přibližně 50 milionů korun. V té jsou zahrnuty náklady na dopravu, logistiku na místě, ubytování a stravu, a to všech českých sportovců, ale i politiků.

Témata:  Miloš Zeman Andrej Babiš Olympijské hry 2016

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.