Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Problémy se sněhem: Rychlé tání zvedá hladiny řek a potoků

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Varnsdorf - Na řece Mandavě v severočeském Varnsdorfu platí druhý stupeň povodňové aktivity. Hladina v 08:40 dosahovala 98 centimetrů, stav pohotovosti se tu vyhlašuje při 90 centimetrech. Zvýšená hladina říčky potíže zatím nezpůsobila.

První stupeň povodňové aktivity platil na Mandavě ve Varnsdorfu od pondělních 20:00. Přes noc hladina vystoupala o více než 25 centimetrů. Zatím nejvyšší byla mezi 7:00 a 8:10, a to 99 centimetrů.

Hasiči podle krajského mluvčího Lukáše Marvana neměli kvůli Mandavě žádný výjezd. "Situaci jen monitorujeme na základě aktuálních údajů ČHMÚ," řekl ČTK Marvan. Před půl devátou hasiči vyjížděli jen k laguně ve Šluknově. Ta podle Marvana vznikla zřejmě ucpáním kanálu.

Hladiny toků v České republice se budou podle meteorologů zvedat kvůli dešti a tajícímu sněhu i v následujících dnech, povodňové ohrožení se ale nečeká.

Dnes se slunce většinou nedočkáme a také s deštěm musíme počítat na většině území. Vyskytovat se však bude zejména dopoledne a později by měl postupně ustávat. Trvalejší srážky čekáme pouze v jihozápadních Čechách. Poměrně nepříjemně bude ale sílit vítr. Jeho rychlosti se budou pohybovat mezi 5 a 9 m/s a v nárazech budou dosahovat zhruba k 15 m/s (54 km/h). Denní teploty pak budou nejčastěji v rozmezí 6 až 10 °C.

Zataženou oblohu a větší srážkové úhrny můžeme očekávat také ve středu a ve čtvrtek. Zatím však nelze spolehlivě říct, zda bude pršet spíš dopoledne nebo odpoledne. Vše bude záviset na přesném načasování průchodu front. Jistý je však silnější vítr o rychlostech 6 až 10 m/s, s nárazy kolem 15 až 20 m/s (54 až 72 km/h), upozorňuje meteocentrum.cz. Také u teplot je situace jasná a v těchto dnech budou dokonce nejvyšší z celého týdne. Denní maxima by se totiž měla pohybovat mezi 7 a 11 °C.

Témata:  počasí řeky

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy