Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Náhrada za Mládka? Kandidáta mám, Hrad to snad nebude komplikovat, doufá Sobotka

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nepředpokládá, že prezident Miloš Zeman bude komplikovat změnu na postu ministra průmyslu a obchodu. Jméno nástupce Jana Mládka (ČSSD) oznámí až prezidentovi, zopakoval dnes v Lidovém domě. Zdůraznil, že za složení vlády je odpovědný premiér a prezident má ústavou jasně dané možnosti, jak postupovat.

"Prezident nekomplikoval změny ve vládě, nepředpokládám, že by měl důvod komplikovat i tuto změnu. Kandidáta připraveného mám," uvedl Sobotka. Dodal, že s přístupem Zemana k dřívějším změnám v kabinetu má pozitivní zkušenosti.

Jako o možném Mládkově nástupci se spekuluje o dosavadním vládním zmocněnci pro digitalizaci Tomáši Prouzovi nebo náměstkovi ministra průmyslu Jiřím Havlíčkovi, případně o někdejším sociálnědemokratickém ministrovi průmyslu Milanu Urbanovi (všichni ČSSD). O Prouzovi se kriticky vyjadřuje Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Ministr Mládek má opustit vládu na konci února. Sobotka v pondělí oznámil, že ve čtvrtek navrhne prezidentovi Mládkovo odvolání a sdělí mu i jméno jeho nástupce. Koaliční partnery ČSSD zpráva o Mládkově odvolání překvapila, většina stran ji ale uvítala.

Ministr sám je zklamaný a uvedl, že v poslední době čelil mediální kampani ze strany vicepremiéra Andreje Babiše (ANO). Šestapadesátiletý Mládek byl v posledních dnech terčem kritiky kvůli vyjadřování resortu v debatě o cenách mobilních dat a části novely telekomunikačního zákona.

Témata:  Bohuslav Sobotka Jan Mládek Miloš Zeman

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy