Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hnutí ANO se dnes kvůli lex Babiš obrátí na Ústavní soud, má i dost podpisů

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Poslanci hnutí ANO dnes odešlou k Ústavnímu soudu podání, které se týká takzvaného lex Babiš. Shromáždili pod ně 44 podpisů. Ústavní soud už se novelou zákona, která omezila podnikání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, zabývá z podnětu prezidenta Miloše Zemana. Podrobnosti návrhu hnutí ANO vysvětlí odpoledne na tiskové konferenci vedení sněmovního klubu, informoval dnes ČTK mluvčí ANO Vladimír Vořechovský.

Hnutí ANO podobně jako prezident Zeman tvrdí, že části novely zákona o střetu zájmů jsou protiústavní. Podnět podle dosavadních informací směřuje proti ustanovením, která nedovolují přístup firem členů vlády k veřejným zakázkám, k dotacím a k investičním pobídkám a která omezují vlastnictví médií.

Už před více než týdnem disponoval klub ANO podpisy 42 poslanců, z toho tří z klubu Úsvitu. Počet podpisů je dostatečný, pod návrh Ústavnímu soudu se musí podepsat nejméně 40 poslanců.

Místopředseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) dříve uvedl, že jeden z právních rozborů ukazuje na vady v procesu přijímání novely. Je možné, že skupina poslanců ji napadne jako celek.

Témata:  Hnutí ANO Ústavní soud ČR Andrej Babiš

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy