Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zfalšovaná výroční zpráva? Romskou demokratickou stranu možná čeká trestní oznámení

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Kvůli výroční finanční zprávě Romské demokratické strany za loňský rok zřejmě padne trestní oznámení. Poslanci ze sněmovního kontrolního výboru, kteří mají kontrolu výročních zpráv na starosti, se domnívají, že obsahuje zfalšovanou zprávu auditora. Výbor proto dnes pověřil svého předsedu Vladimíra Koníčka (KSČM), aby kvůli tomu podal trestní oznámení. Podle strany může za problém bývalá najatá účetní. Zprávy o svém loňském hospodaření dodalo do Sněmovny 138 stran a hnutí z celkových 244 politických uskupení, které ke konci roku evidovalo ministerstvo vnitra.

"U Romské demokratické strany má kontrolní výbor podezření, že zpráva auditora je zfalšována, protože je pod ní podepsán auditor, který už rok a půl je vyškrtnut ze seznamu auditorů. A zpráva neobsahuje originál razítka, ale razítko vystřižené z jiného dokumentu a přilepené na tuto zprávu auditora," řekl Koníček ČTK.

Předseda Romské demokratické strany Miroslav Tancoš řekl ČTK, že vše zapříčinila najatá externí účetní, která podle něj použila podklady z předchozích let a peníze určené na auditora zpronevěřila. Nikdo z vedení i členů strany za to nemůže, uvedl. Strana si najímá nového auditora, aby výroční zprávu dodala už v pořádku.

Výbor projednávání zpráv přerušil, aby dal čas některým stranám na jejich doplnění. Sedm stran a hnutí dodalo Sněmovně zprávu auditora, který ověřil jejich účetní závěrku, ale už nedodaly zprávu samotnou. Jednou z nich je i Liberálně ekologická strana bývalého ministra životního prostředí Martina Bursíka. "Kdyby exministr Bursík místo pobíhání po Praze s tibetskou vlajkou radši podal správnou výroční zprávu," řekl Koníček.

Jedna ze stran místo data narození dárce uvedla jen to, že dárce zemřel. I toto výbor vyhodnotil jako nedostatek. Dorazila i výroční finanční zpráva od Unie svobody - Demokratické unie, která už byla vymazána z rejstříku politických stran. Další ze stran se předsedy výboru dotázala, jestli může přijímat dary od příznivců formou SMS zpráv. Podle Koníčka to možné není, protože takto nejde identifikovat dárce.

Pokud některá strana dokument opakovaně nepředloží, hrozí jí pozastavení činnosti a v krajním případě zrušení. Předložení úplné zprávy je mimo jiné podmínkou pro to, aby stát stranám a hnutím vyplatil zákonem dané příspěvky z veřejných peněz.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy