Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Poličky dorazil speciální hasicí tank, mohlo by dojít k dalším výbuchům

Hasiči
Hasiči
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Svitavy - Na místo výbuchu ve společnosti Poličské strojírny dnes dorazil speciální hasicí tank, vyletí také policejní vrtulník s termovizí. Při včerejší explozi bylo zraněno 19 lidí, z toho tři utrpěli těžké popáleniny.

V současnosti zasedá štáb velitele zásahu, aby určil další postup prací, řekl ČTK hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). "Pyrotechnici se pokusí kontrolovat epicentrum, spolu s hasiči se k němu chtějí dostat. Přijela i speciální hasičská technika z Hlučína, jakýsi tank, který by měl všechny policisty a hasiče ochránit," uvedl Netolický.

Podle něj došlo k poslední detonaci přímo v epicentru ve čtvrtek ve 20:00. Dnes dopoledne opět vyletí policejní vrtulník s termovizí, prohledá místo události a experti vyhodnotí záběry pořízené ve čtvrtek a dnes. Pokud bude vše v pořádku, bude moci vyjet speciální tank s pyrotechnikem do epicentra.

"Je obava z případné detonace, jsou tam nějaké miny, údajně v tomto množství by neměly vybuchnout," řekl novinářům Netolický. Prohledává se i okolí firmy, výbuch mimo areál však není pravděpodobný.

Areál firmy zůstává uzavřený stejně jako okolí v okruhu 1300 metrů a přístupové silnice na Jimramov a Jedlovou. "Společnost cítí, že může být ohrožena její výroba, což by pro ni mohlo být likvidační. Firma zaměstnává 500 lidí, je důležitým zaměstnavatelem ve městě. Prodlužování situace by mohl být problém," dodal hejtman.

Výbuch způsobila trhavina TNT, která byla součástí munice, sdělil Český báňský úřad, který dozoruje nakládání s výbušninami. Exploze se pak přenesla na další uskladněný materiál. Podle firmy došlo k mimořádné události na lisu k lisování trhavin.

Témata:  Pardubický kraj hasiči

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy