Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko čeká nové sčítání lidu, bude v roce 2021

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - V roce 2021 Česko čeká sčítaní lidu, domů a bytů. Z vyjádření předsedkyně Českého statistického úřadu (ČSÚ) Ivy Ritschelové vyplývá, že se do něj budou muset zapojit opět všichni. Dotazníky bude možné vyplnit po internetu.

"ČSÚ vyvíjí maximální úsilí, aby byl populační, domovní a bytový cenzus v roce 2021 založen na co největším využití existujících administrativních dat. Bohužel se ukázalo, že absence zejména registru pracovních sil, registru vzdělání či registru bytů neumožní vycházet pouze z administrativních zdrojů a přitom zajistit všechna povinná data," uvedla Ritschelová v aktuálním vydání měsíčníku Statistika a my.

Návrh obrysů zákona o sčítání, takzvaný věcný záměr, by měla vláda dostat v polovině letošního roku.

Statistici chtěli původně v příštím sčítání údaje získat z registrů a ptát se jen vybrané skupiny lidí. Posouzení 37 registrů ukázalo, že to možné není. Chyběly údaje o rodinách a domácnostech, dosaženém vzdělání, národnosti, mateřském jazyku, víře, zaměstnání či dojížďce do zaměstnání a škol. Ucelené nejsou ani údaje o bytovém fondu. Kromě otázek na víru, mateřštinu a národnost je vyplnění odpovědí na ostatní dotazy povinné. Vláda už loni v lednu souhlasila s tím, že cenzus tedy opět bude plošný.

Při posledním sčítání v roce 2011 se vyplňovaly tři formuláře - list osoby, domovní a bytový list. Domovní list by se příště zřejmě už posílat neměl, ubude i otázek v osobním listě. Díky menšímu počtu formulářů by se měly snížit i náklady.

Norsko, Švédsko, Finsko, Dánsko, Nizozemsko, Slovinsko či Rakousko využilo své registry. V Česku či někdejším Československu se data zatím vždy sbírala v terénu, do sčítání se zapojovali všichni obyvatelé. Při posledním cenzu statistici obdrželi skoro 17,5 milionu papírových a elektronických formulářů.

Témata:  sčítání lidu Český statistický úřad (ČSÚ)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy