Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš odmítá zvýšení daně z příjmů firem

4. celostátní sněm hnutí ANO
4. celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - ANO podle šéfa hnutí a ministra financí Andreje Babiše nebude chtít zvyšovat daň z příjmů právnických osob, protože to nepokládá za správné.

Spíše by chtělo zrušit daňové pobídky pro firmy jako nepotřebné. Babiš to dnes řekl novinářům při představování plánů hnutí po svém znovuzvolení do čela ANO.

"Myslíme, že bychom měli zrušit veškeré daňové pobídky, naše ekonomika to už nepotřebuje," uvedl Babiš. Pobídky sloužily k přilákání firem ze zahraničí k investování v Česku.

Větším problémem je nedostatek pracovníků, míní vicepremiér. Podle něj bude třeba změnit systém sociálních dávek tak, aby se nestávalo, že nezaměstnaní budou odmítat nabízenou práci a nadále pobírat dávky.

Babiš by chtěl rovněž snížit sociální pojištění placené firmami, ovšem s tím, že podniky by ušetřené peníze vložily do mezd. Míru snížení chce ovšem ještě propočítat kvůli tomu, že sociální odvody firem jsou významným zdrojem pro výplatu důchodů.

Témata:  Hnutí ANO Andrej Babiš firmy daně

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy