reklama

Agentura ABAS IPS Management, která vypověděla smlouvu Národní galerii (NG) v Praze, se ohradila proti tvrzením jejího ředitele Jiřího Fajta, že při její ostraze galerijních budov byla poškozena vystavená díla a ostraha měla fyzické konflikty s návštěvníky.

Agentura dnes ČTK sdělila, že uvedené výroky ji poškodily, chce se proto proti nim bránit právními kroky a od Fajta požaduje veřejnou omluvu.

Bezpečnostní agentura, která budovy galerie střeží, vypověděla galerii smlouvu v pátek, důvodem podle ní bylo nezaplacení faktur. Za listopad a prosinec NG dluží agentuře přes šest milionů korun. Národní galerie v Praze musela o víkendu kvůli sporu s agenturou zavřít všechny své budovy, znovu otevřít se mají v úterý.

Fajt v neděli v reakci na situaci serveru Lidovky.cz řekl, že zodpovědnost za zavření galerijních budov nese firma ABAS, která bez jakéhokoli varování přerušila komunikaci a jednostranně odstoupila od smlouvy. Problémy s agenturou podle něj byly od začátku jejího fungování v galerijních budovách, zaměstnanci ABAS podle něj hrubě porušovali pracovní povinnosti, což se projevovalo i ve fyzických konfliktech s návštěvníky.

"Zaměstnanci místo toho, aby střežili, ve službě spali. V posledních měsících jsme navíc zaznamenali nápadně zvýšenou četnost poškozování děl v našich výstavních sálech," uvedl ředitel galerie.