Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úředníci v královéhradeckém kraji kontrolovali EET. Každá sedmá provozovna porušila zákon

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Hradec Králové - Každá sedmá kontrolovaná provozovna v Královéhradeckém kraji zapojená do systému elektronické evidence tržeb (EET) porušila zákon o EET. Finanční úřad od prosince do poloviny února udělal 220 kontrol a zjistil zhruba 30 pochybení.

ČTK to dnes řekla mluvčí Finančního úřadu pro Královéhradecký kraj Romana Barešová. Povinnost účtovat v EET se od 1. prosince týká restaurací a ubytovacích služeb.

Nejčastějšími prohřešky zjištěnými při kontrolních nákupech podle Barešové bylo to, že podnikatel neodeslal údaje z účtenky do systému EET nebo účtenku nevystavil vůbec. Případy jsou nebo budou řešeny ve správním řízení. Výše možné pokuty je až 500.000 korun.

Podle předsedy Asociace hotelů a restaurací v Královéhradeckém kraji Karla Rady budou dodržování a úspěšnost EET odvislé právě od toho, jak dostatečné budou kontroly. "Bez důsledného provádění kontrol bude systém EET k ničemu," uvedl. Finanční úřad má v kraji na EET podle Barešové vyčleněno 18 kontrolorů a v případě potřeby je s využitím pracovníků z územních pracovišť schopen na kontrolu naráz nasadit až 140 lidí.

Samotný systém EET v kraji podle Barešové funguje bez problémů. Někteří podnikatelé si podle poznatků finančního úřadu stěžují například na to, že jejich pokladní zařízení nepracuje zrovna ideálně. Podle Barešové to je dáno tím, že si pravděpodobně pořídili zařízení neodpovídající jejich požadavkům a nyní nefunguje tak, jak očekávali.

Témata:  elektronická evidence tržeb Královéhradecký kraj podnikatelé

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy