reklama

Páleník, který vedl SSHR od listopadu 2012 do února 2014, vinu odmítá. Uvedla to dnes Česká televize (ČT). Na nevýhodně uzavřené smlouvy si dříve stěžoval Páleníkův nástupce ve funkci Pavel Švagr. Podal trestní oznámení v případu společnosti Viktoriagruppe, jejíž insolvence zablokovala miliony litrů nafty uskladněné v německých zásobnících firmy.

Páleník odmítá, že by v čele správy státních rezerv pochybil. "V podstatě mi vyčítají, že jsem schválil smlouvu, která podle názoru policie nebyla úplně v pořádku. Já na to říkám, že jsem měl vyjádření všech odborných orgánů, které mi ji doporučily," řekl Páleník ČT. Neumí si představit, jak by jako tehdy nový předseda SSHR mohl zjistit, že smlouva není v pořádku, dodal.

Páleník byl před působením v SSHR ředitelem Vojenského zpravodajství, které podle policie nechalo nezákonně sledovat bývalou manželku expremiéra Petra Nečase. Čelí kvůli tomu obžalobě ze zneužití rozvědky spolu s dalšími dvěma zpravodajci a bývalou šéfkou premiérova kabinetu Janou Nečasovou (dříve Nagyovou).

Bývalý šéf Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Ondrej Páleník byl spolu s dalším vysoce postaveným manažerem správy obviněn kvůli uzavřenému dodatku na pronájem nádrže v Nelahozevsi. ČTK to dnes řekli zástupci správy. Za zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku hrozí oběma obviněným až 12 let vězení, uvedl dnes na webu státní zástupce Tomáš Minx.

Podle Minxe manažeři "nehospodárně nakládali s majetkem České republiky". Obviněni byli na začátku února. Páleník, který vedl SSHR od listopadu 2012 do února 2014, vinu odmítá, uvedla dnes Česká televize.

Kauza podle předsedy správy Petra Švagra souvisí se společností Viktoriagruppe. Společnost se podle něj před časem zavázala hradit náklady na pronájem nádrže firmě Mero ČR, která je státním provozovatelem ropovodů. V roce 2013 byl ale podepsán dodatek ke smlouvě, který firmu této povinnosti zbavil. Od té doby hradí pronájem prázdné nádrže SSHR, řekl Švagr.