Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza zneužití Vojenského zpravodajství: Odvolala se Nečasová i všichni ostatní

Jana Nečasová a Petr Nečas u Obvodního soudu pro Prahu 1
Jana Nečasová a Petr Nečas u Obvodního soudu pro Prahu 1
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Všichni obžalovaní v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství podali odvolání. Milan Kovanda, Ondrej Páleník a Jan Pohůnek tak učinili rovnou po vyhlášení verdiktu, Jana Nečasová (dříve Nagyová) až v těchto dnech.

Nečasová dostala dvouletý podmíněný trest a pětiletý zákaz činnosti ve vedoucích funkcích státní správy. 

"Čekám na odůvodnění posledního odvolání a následně spis předložím Městskému soudu v Praze k rozhodnutí," uvedla soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková, která v kauze rozhodovala. Dodala, že možnosti podat odvolání tedy využili jak všichni obžalovaní, tak i státní zástupce a ministerstvo obrany, jež má postavení poškozeného.

Nečasová trvá na své nevině. Její právník Eduard Bruna ČTK už dříve řekl, že kdyby jeho klientka figurovala v jediné kauze, poradil by jí, ať odvolání nepodává a nadále se nesoudí. Nečasová však čelí celkem třem obžalobám, takže v případě, že by v první věci dostala podmínku a ve druhé nejpřísnější možnou - tedy tříletou - podmínku, ve třetí kauze už by se s největší pravděpodobností nevyhnula trestu odnětí svobody.

Současná manželka a bývalá šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) podle verdiktu zosnovala zneužití pravomoci, když v roce 2012 nezákonně zaúkolovala zpravodajce, aby sledovali Nečasovu tehdejší manželku Radku. Získáním informací o její údajné nevěře chtěla podle rozsudku uspíšit Nečasův rozvod, jeho ženu totiž "hluboce nenáviděla". Později údajně nechala sledovat také dva zaměstnance úřadu vlády. Aféra přispěla v roce 2013 k pádu Nečasova kabinetu.

Státní zástupce pro obžalované požaduje nepodmíněné tresty vězení. Hájková vysvětlila uložení podmínek tím, že od spáchání skutku uplynula dlouhá doba.

Témata:  Jana Nagyová vojenské zpravodajství soudy Milan Kovanda Ondrej Páleník Jan Pohůnek

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy