Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie navrhla v kauze kolem České pošty obžalovat podnikatele Čadka

Česká pošta
Česká pošta
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Policie navrhla obžalovat podnikatele Lukáše Čadka v kauze kolem České pošty. Vyplývá to z vyjádření dozorujícího státního zástupce Zdeňka Matuly, které dnes poskytl ČTK. Případ má dvě části. Čadek byl nejprve obviněn z korupce a později také z podvodu, za který mu hrozí až deset let vězení. V korupčním případu s ním figuruje také Kamil Choc, který má kvůli policejnímu vyšetřování pozastavené členství v ČSSD.

Kauza vypukla v létě 2015. Policie Čadka obvinila z korupce poté, co tvrdil, že po něm Choc chtěl třímilionový úplatek za urovnání sporu s poštou. V médiích se objevovaly informace, že milion měl jít straně a dva miliony ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD). Vyšetřování ale neprokázalo, že by Chovanec v případu figuroval. Případem se předloni zabývala i Bezpečnostní rada státu. Policisté tehdy obvinili i Choce.

Žalobci případ po několika týdnech poslali k soudu ve zkráceném přípravném řízení a navrhli potrestání obou aktérů kauzy za nepřímé úplatkářství. Za tento čin hrozí až dva roky vězení tomu, kdo úplatek poskytne, nabídne nebo slíbí, a až tři roky vězení tomu, kdo úplatek žádá či přijme. Soudy ale zkrácené přípravné řízení zamítly.

V loňském roce byl Čadek obviněn také z podvodu. Podal totiž na Českou poštu trestní oznámení a kvůli obchodnímu sporu po ní požadoval 27 milionů korun. Podle detektivů si ale důkazy o nároku na peníze vymyslel a falšoval i klíčové e-maily.

Policie vyšetřování obou kauz spojila a letos v lednu vyšetřování ukončila. "Návrh na podání obžaloby na dvě fyzické a jednu právnickou osobu jsem obdržel počátkem února," sdělil dnes ČTK bez bližších podrobností Matula. Státní zástupce nyní bude rozhodovat o tom, zda podá obžalobu k soudu nebo v kauze rozhodne jiným způsobem.

Čadek v minulosti v médiích vinu opakovaně odmítl. Na poštách prodával šicí boxy nebo drobné hračky a sortiment chtěl rozšířit. Tvrdil, že kvůli tomu nakoupil zboží za 20 milionů korun, ale pošta od obchodu upustila a Čadek zkrachoval.

Podle pošty nabízel Čadek prodej dárkových poukázek, což ale jevilo známky loterie, ke které neměl podnikatel oprávnění, a i proto ze zakázky sešlo. Pošta v minulosti uvedla, že smlouvu na takový sortiment s Čadkem nikdy neuzavřela.

Témata:  Lukáš Čadek Česká pošta Kamil Choc

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy