Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

2. vlna EET začíná, Babiš vyrazil na kontroly do terénu

OVM: pozvání přijal bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a současný ministr financí Andrej Babiš
OVM: pozvání přijal bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a současný ministr financí Andrej Babiš
Foto: Halin Selasicz / INCORP images

Harrachov - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dnes navštívil dva obchodníky v Harrachově na Semilsku. Řekl, že po spuštění druhé vlny elektronické evidence tržeb (EET) zatím žádné problémy hlášeny nejsou.

EET byla v ostrém provozu spuštěna 1. prosince loňského roku pro hotely a restaurace. Ode dneška musí tržby evidovat i firmy a podnikatelé ve velkoobchodu a maloobchodu včetně obchodníků s auty a náhradními díly na ně. Autentizační údaje, které k tomu podnikatelé potřebují, si jich podle informací z Finanční správy vyzvedlo zhruba 113.000. Původně přitom odhadovala, že by se měla druhá vlna týkat až 250.000 subjektů.

"Ty údaje, které Finanční správa hlásila, zahrnují i různé jednorázové obchody, které fungují jen pár měsíců v roce," poznamenal k rozdílu v počtech Babiš. Je přesvědčen o tom, že stejně jako v první vlně bude i po spuštění druhé vlny EET dál přibývat podnikatelů, kteří požádají o autentizační údaje.

Někteří podnikatelé se ale rozhodli raději obchody uzavřít. Problém je to hlavně na venkově a v malých městech. Starší majitelé se často už nechtěli učit nové věci, pro jiné byly náklady na pořízení nové pokladny příliš vysoké. Babiš se ale růstu nezaměstnanosti v této souvislosti neobává. "My máme nejnižší nezaměstnanost v Evropě, když jdete na úřad práce, tak vám nemají co nabídnout," řekl Babiš.

V celém Královéhradeckém kraji se do dnes spuštěné druhé vlny EET pro maloobchod a velkoobchod zapojilo asi 8200 subjektů, uvedla pro ČTK mluvčí Finančního úřadu pro Královéhradecký kraj Romana Barešová. I s první prosincovou vlnou, která se týkala restaurací a ubytovatelů, by v kraji mohlo být v systému EET zapojeno téměř 14.000 subjektů.

Provozovatelé poštovny mají obavu z nedostatečné rychlosti internetu v plné sezoně, kdy Sněžku navštíví i několik tisíc lidí za den. Z minula mají zkušenost, že čím více je na Sněžce turistů připojených na internet, tím je internet pomalejší. "Vše ale zjistíme až v hlavní sezoně," uvedla Blahová.

Její dřívější obavy z toho, že lidé budou účtenky na Sněžce ztrácet nebo zahazovat a vrchol hory tak bude zaneřáděný poletujícími papírky, se při dosavadním zkušebním provozu nenaplnily. "Lidé prostě účtenky za kafe či párek v rohlíku nechtějí," řekla Blahová.

Témata:  elektronická evidence tržeb Andrej Babiš ekonomika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy