Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalí ústavní soudci by měli mít nárok na rentu. Poslanci v prvním kole novelu podpořili

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Sněmovna dnes v úvodním kole podpořila novelu, podle níž bývalí ústavní soudci budou při splnění určitých podmínek pobírat rentu. Norma nyní míří k posouzení do ústavně-právního výboru.

Bývalí ústavní soudci, kteří byli ve funkci aspoň polovinu období a splnili by i další předpoklady, by měli podle předlohy nárok na třetinu platu.

Emeritní ústavní soudci, kteří by měli nárok na rentu, by tvořili kolegium v čele s nejstarším z nich. Využily by se tak podle autorů novely zákona o Ústavní soudu jejich odborné a morální kvality a zajistilo by se jejich důstojné postavení po ukončení funkce.

Předlohou by také vzniklo kolegium emeritních ústavních soudců. Ti by ze zákona spolupracovali s Ústavním soudem například při publikační činnosti, při konferencích a přednáškách. Dávali by připomínky k návrhům změn ústavy a ústavních zákonů.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky zákony justice Ústavní soud České republiky soudy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy