reklama

Osobní vlak číslo 5235 jel z Chlumce nad Cidlinou do Hradce Králové. Asi 10 metrů od nevyužívaného železničního přejezdu mezi obcí Plačice a Hradcem Králové někdo na trať nastražil několik kamenů. Vlak, moderní jednotka RegioPanter, do nich narazil, naštěstí nevykolejil, ale zastavil až za dalších 200 metrů.

"Krátce před půl osmou hodinou večerní jsme přijali oznámení od výpravčího vlaku, že na železniční trati v Hradci Králové najel vlak do hromady kamení. Na místě bylo hlídkou zjištěno, že došlo ke střetu vlakové soupravy se dvěma pískovcovými kvádry o velikosti odpovídající zhruba obrubníku, které byly na kolejích." řekl pro TV Nova mluvčí hradeckých policistů Jan Čížkovský.

Místo začaly okamžitě prohledávat policejní hlídky, včetně hlídek se psy, které se snažily zajistit svědky a případné podezřelé. "Ve vlaku se nacházelo šest osob, nikdo nebyl zraněn, vlak nevykolejil a došlo pouze k mírnému poškození soupravy. V současné době probíhá šetření, pátrání a důkladné ohledání místa činu," řekl mluvčí Čížkovský.

Trať musela být v úseku Hradec Králové hlavní nádraží - Praskačka na dvě hodiny uzavřena. Na ostatních železničních přejezdech od místa srážky až po Hradec Králové svítila výstražná světla. Cestující v úseku mezi Praskačkou a Hradcem Králové přepravovaly autobusy.

"V dané věci budou zahájeny úkony trestního řízení pro podezření trestného činu obecné ohrožení. Na tento trestný čin pamatuje trestní zákoník až osmiletým pobytem za mřížemi," dodal mluvčí Čížkovský.

K podobnému útoku došlo před měsícem na Chebsku. Desítky kamenů položili pachatelé na trať mezi Františkovými Lázněmi a Aší. Strojvedoucí naštěstí stihl před překážkou zabrzdit. Obdobný případ vyšetřovali policisté v březnu také mezi Teplicemi a Proboštovem. V únoru zase ohrozili vandalové rychlík mezi na trati mezi Klatovy a Plzní, na koleje položili tvárnice.