Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kraus udeřil: Nesnesitelný skandál, takto nejde. A chtějí nám zvednout daně

Jan Kraus
Jan Kraus
Foto: Korzo

Praha - Moderátor Jan Kraus se ve svém pořadu tvrdě pustil do poslanců kvůli registru smluv do ČSSD a jejich daňovým plánům. Bavič se netají tím, že současné politické dění se mu ale vůbec nelíbí.

„Trošku mě vzrušilo, že poslanci neschválili veřejný registr mluv, což je takový jednoduchá hračka, která má tím vědomím, že se to zveřejní a můžete se na to podívat – i když proč bychom se na to dívali - ale už to samotné vědomí by mělo tlumit některé roupy při rozkrádání státních rozpočtů nebo veřejných zakázek. Mluvilo se o tom asi tři roky, Rekonstrukce státu to navrhla, politické strany řekly, že to vítají. A teď došlo na hlasování a ČSSD, část ODS a část lidovců hlasovali proti, neprošlo to. Nesnesitelný skandál,“ nešetřil kritikou Kraus.

Ale rozhodně to není jediné politické téma, které ho vytočilo. „A pak je druhá věc – ty daně, jak navrhuje premiér. Oni teď před volbami přijdou s celou kopou fantastických nápadů, jeden z nich je, že se zvednou daně. Já osobně mám pocit, že mám daně 90 procent, ale… nepovažuji se za asociála. Snažím se na daně nemyslet, když je platím a když přijdu do nemocnice, kdy si říkám: ještěže platím daně, mají tady ta zařízení a tak dále. Ale co mě fascinuje je, že uvádí, že máme všichni rovnou daň 15 procent. A ono to vypadá, že všichni platí stejně – i když ze 100 tisíc zaplatíte 15 tisíc a ten, kdo vydělá 10 tisíc, zaplatí 1500. Ale ani to není pravda, jak jsem se dočetl,“ vysvětloval moderátor.

Poukázal na slova odborníků, podle kterých „jsou součástí daní odvody, slevy, solidární příplatek 7 procent pro ty, kteří vydělávají hodně“. „Zkrátka, když to všechno sečteme, tak žádná rovná daň neexistuje, protože slevy a úlevy má každý jiné podle toho, jestli je ženatý, má děti a tak. Čili místo 15 procent je dneska ta nejvyšší daň 32 procent. A to co pan Sobotka navrhuje, jak píšou pánové, kteří tomu na rozdíl ode mě rozumí, by vedla k tomu, že by byla až 39 nebo 43 procent. A on argumentuje tím, že musíme zmenšit nerovnost – ti, co mají hodně, platí málo a ti, co mají málo, by tím pádem mohli mít lepší možnost služeb. Podle těchto parametrů máme nejmenší nerovnost v Evropě, pokud jde o zdaňování. Takže když jsem si tohle přečetl, tak jsem pochopil, proč pan premiér v blahé paměti prodal OKD za babku,“ rýpnul si do premiéra Bohuslava Sobotky Kraus.

Témata:  Jan Kraus registr smluv na internetu daně

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy