Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kuba chtěla splácet Česku dluh lékem, Praha ale nemá zájem

Kuba
Kuba
Foto: INT

Praha - Kuba chtěla dluh vůči Česku splácet lékem Heberprot-P, který se používá při léčbě takzvané diabetické nohy, kdy pacientům hrozí amputace. Přípravek ale nemá registraci v EU a podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) mu chybí i srovnání s existujícími preparáty.

Slovenská média nedávno informovala o tom, že Slovensko se rozhodlo lék z Kuby nabídnout svým pacientům. Dodávka by rovněž měla být součástí vyrovnání dluhu z minulosti.

Ludvík jednal v únoru na Kubě. "Když jsem se na místě seznámil se situací, rozhodl jsem se, že budeme opatrnější," řekl. Podle něj lék několik let čeká na registraci v EU. "Tuším, že chybí třetí fáze klinického zkoušení, a navíc tam není srovnání s existujícími preparáty. Mně se moc nechtělo jít do situace, kdy budou Češi tak trochu pokusní králíci," doplnil.

Součástí delegace, která s Ludvíkem navštívila Kubu, byli zástupci českých zdravotnických firem, kteří by měli o obchod s Kubou zájem.

Firma Linet, která v minulosti přes Kubu dodávala lůžka do Venezuely, by se ráda podílela na obnově vybavení kubánských nemocnic. Kubánská strana podle zástupců firmy Ella-CS projevila zájem i o dodávky stentů pro trávicí systém, které královéhradecká firma vyrábí.

Na Kubu pojede v druhé polovině března ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). I když se v minulosti hovořilo o tom, že by dluh mohl být splácen prostřednictvím dodávek rumu, Jurečka o této možnosti jednat nehodlá.

Kubánský dluh ke konci roku 2015 činil v civilních úvěrech přes 6,9 miliardy korun.

Témata:  Miloslav Ludvík léky Kuba

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy