Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stát nemusí platit za to, že vystavil úmrtní list živému člověku, rozhodl Ústavní soud

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Stát nemusí platit odškodnění ženě, jejíž otec byl mylně označen za mrtvého. Dcera se až po měsících dozvěděla, že otec stále žije.

Neúspěšně se domáhala náhrady nemajetkové újmy vyčíslené na 500.000 korun. Ústavní soud odmítl ženinu stížnost. ČTK má usnesení k dispozici.

Podle ústavních soudců matriční úřad nechyboval. Vycházel z listu o prohlídce zemřelého, který dostal z krajské nemocnice v Teplicích. Charakter činnosti matričního úřadu je evidenční, nikoliv vyšetřovací, a ze spisového materiálu nevyplývala žádná nestandardní skutečnost, která by měla vyvolat pozornost úředníků. Stát tedy odpovědnost nenese.

Ústavní soud také nad rámec základní argumentace vyjádřil pochybnost nad tím, zda ženě vůbec mohla vzniknout nějaká nemajetková újma, pokud s otcem neudržovala styky, nejevila o něj zájem a rodina mu ani nevypravila pohřeb.

"Pokud by byl mezi stěžovatelkou a jejím otcem standardní vztah, jistě by se nedozvěděla o jeho (ne)úmrtí až po několika měsících," stojí v usnesení.

Témata:  úmrtí odškodnění lidé Ústavní soud ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy