Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hospodaření ČSSD? Strana skončila ve ztrátě 51 milionů

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Hospodaření ČSSD za loňský rok skončilo ztrátou přes 51 milionů korun. Strana původně počítala se zhruba polovičním deficitem. Vyplývá to ze zprávy místopředsedy strany pro hospodaření Martina Starce pro páteční sjezd sociální demokracie, kterou má ČTK k dispozici. Na výsledku se negativně podepsalo hlavně posílení fondů na loňské krajské a senátní volby a také výdaje na právníky ve sporu s někdejším advokátem Zdeňkem Altnerem, stojí ve zprávě.

Sociální demokraté podle zprávy počítali s tím, že v roce 2016 budou hospodařit se ztrátou 26,74 milionu korun, deficit však vyšplhal na 51,15 milionu. Na volební fond podle zprávy vynaložila ČSSD 112 milionů korun, i když původně počítala zhruba s 84 miliony. I přes snížení počtu zaměstnanců kvůli úsporným opatřením po neúspěchu ve sporu s Altnerem překročila strana i původně plánovaný rozpočet na mzdy. Putovalo na ně přes 53 milionů.

Altnerovi loni na jaře soud přiznal téměř 338 milionů korun v letitém soudním sporu s ČSSD, kterou dříve zastupoval ve sporu o Lidový dům. ČSSD podala proti rozsudku dovolání k Nejvyššímu soudu. Bývalý advokát loni v listopadu zemřel.

"Aktuálně probíhá dědické řízení o jeho pozůstalosti. Do jeho skončení je postup v uvedených věcech pozastaven. Délku dědického řízení nelze spolehlivě odhadnout," stojí ve zprávě.

Za právní služby musela ČSSD dát 9,36 milionu, na čemž se podle zprávy podepsal především spor s Altnerem. Jako mírně uspokojivé hodnotí Starec výnosy z nájmů, které činí 16,5 milionu korun, přibližně o pětinu méně, než strana plánovala.

Téměř o polovinu nižší proti předpokladům jsou dary ve výši 17,84 milionu korun a neuspokojivé je podle zprávy i pouze dvoutřetinové plnění plánů u členských příspěvků, které přinesly do rozpočtu ČSSD 15,85 milionu.

Letos počítá ČSSD s vyrovnaným rozpočtem, výnosy i náklady by měly dosáhnout 237 milionů korun. Na volební fond je zatím v rozpočtu 80 milionů, zpráva k tomu dodává, že je kladen zásadní důraz na efektivitu. "Veškeré příjmy a výdaje budou účtovány výhradně na transparentním účtu ČSSD. Strop je stanoven zákonem na 90 milionů korun," připomíná zpráva nový limit pro výdaje kampaní. U právních služeb se ČSSD chce vejít do tří milionů.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Martin Starec Zdeněk Altner

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy