reklama

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v minulých dnech poslal hejtmance Jaroslavě Pokorné Jermanové (ANO) dopis, v němž ji vyzval k řešení situace.

Hejtmančin náměstek Vít Rakušan (STAN) ale doporučil věc nezařazovat na program dnešního jednání, mezi zastupiteli podle něj není tolik lidí s právním vzděláním, kteří by byli schopni posoudit různé právní rozbory.

Opozice s tím nesouhlasila. Zastupitel za ČSSD Karel Horčička prohlásil, že celý spor o mandát Drábové je od počátku marketingovou záležitostí, která má nyní souvislost s volbami do Sněmovny.

Zastupitelstvo dnes mělo podle vnitra vyslovit zánik mandátu Drábové (za STAN). Protože tak neučinilo, ministr vnitra by měl požádat o svolání mimořádného zasedání zastupitelstva, které se sejde nejpozději do 30 dnů od doručení jeho žádosti. Není-li zániku mandátu dosaženo ani na tomto zasedání, měl by zaniknout mandát člena zastupitelstva kraje okamžikem, kdy to vysloví ministr vnitra.

Drábová řekla, že cílem je nechat dojít tuto situaci až k rozhodnutí ministra. Také další zástupci STAN uvedli, že hnutí se chce soudit až v okamžiku, kdy zánik mandátu vysloví ministr.

V obdobné situaci jako Drábová je i Klára Dostálová (ANO). Náměstkyně ministryně pro místní rozvoj je také zastupitelkou Královéhradeckého kraje.