reklama

Na pražské akci se podílejí RFK - feministické křesťanky, Iniciativa Ne Rasismu, Feministická společnost, NemrAFKy, Ženy 8. března, Čtvrtá vlna, Transparent či Konsent.

"Mezinárodní den žen většinové společnosti stále asociuje karafiáty, podnikové večírky - kterých se ženy mnohdy nemohly účastnit, protože byly doma s dětmi, oslavy tradičně pojímaného ženství vnucené státně socialistickým zřízením. My tento den ale nechceme přenechat propagandě minulého režimu," uvedl blok na webu.

"České feministické hnutí zažívá oživení. Dlouho se zdálo, že mladé lidi, mladé holky feminismus nezajímá, neidentifikovali se s ním. Přibývá těch, kteří vidí nerovnosti. Vadí jim sexismus, sexuální obtěžování," řekla ČTK předsedkyně České ženské lobby Jana Smiggels Kavková.

Ve svém videu křesťanské feministky mluví třeba o tom, že se ženská sexualita redukuje jen na plození dětí. Iniciativě Ne Rasismu vadí rozdělování rolí a považování péče o nemocné, děti a domácnost za ženskou činnost. 

NemrAFKy nechtějí, aby o těle žen rozhodoval někdo jiný, aby se ženám vnucovaly stereotypní role a byly vnímány jen jako sexuální objekt. Klienty organizace Jako doma zas upozorňují na to, že jako ženy bez domova nedostanou dobrou práci.

Feministická uskupení v prohlášení píšou, že si cení toho, co dokázaly předchozí generace feministek. "Vnímáme úspěchy v ženském boji, ale nechceme usnout na vavřínech - nehodláme dnes oslavovat, protože rovnost je stále daleko. Budeme bojovat dál!" uvedli feministky a feministé na webu. Podle nich by měl být feminismus solidární se slabšími, ale také radikální.

Název ZaSTÁVKA odkazuje na akci Den bez žen - stávka žen, na které kterou dnes ženy v USA chtějí protestovat proti nové politice Bílého domu po nástupu prezidenta Donalda Trumpa.