Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chovanec chce varovat před hysterií. "Sešup" ČSSD podle něj lze zastavit

Milan Chovanec /ČSSD/, hejtman Plzeňského kraje
Milan Chovanec /ČSSD/, hejtman Plzeňského kraje
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - První místopředseda ČSSD Milan Chovanec plánuje na sjezdu v Brně varovat stranické kolegy před hysterií, že volební "sešup" strany bude pokračovat. Sjezd by měl i podle Jeronýma Tejce znamenat zlom ve vývoji preferencí strany.

Podle Chovance neexistuje přímá úměra mezi neúspěchem v krajských volbách 2016 a výsledkem letošních celostátních voleb. "Současná vláda přinesla po sedmi letech neoliberálních experimentů mnohem klidnější období a daleko pozitivnější náladu pro většinu populace České republiky. Nejsme do sebe zahleděnou skupinou snílků," uvádí Chovanec ve zprávě sjezdu.

"Nevsugerujme si, že jako politická strana pádíme na tobogánu směrem dolů a tento sešup nelze zastavit," stojí ve zprávě. Po krajských volbách podle Chovance uvnitř ČSSD zavládla nervozita. "Kdo je ve stresu, dělá chyby a my jsme bohužel několik měsíců po volbách tak trochu v křeči byli a možná ještě trochu jsme," napsal. K vzedmuté atmosféře podle něj přispěla i média spekulující o "fiktivním probíhajícím mocenském boji uvnitř ČSSD".

Premiér Bohuslav Sobotka zatím veřejně nesdělil, koho by si přál v nejužším vedení ČSSD, dlouhodobě říká jen to, že statutárním místopředsedou by měl zůstat Chovanec. Ministra podpořilo deset regionů, Tejc posbíral v krajích tři nominace na prvního místopředsedu. "Mám velký respekt k delegátům sjezdu a k sociálním demokratům. Pokud oni rozhodnou a sestaví tým, tak je to pro mě závazné a jsem přesvědčen, že tak by to mělo být pro každého z nás," řekl ČTK Tejc.

Za důležitou považuje už samotnou možnost volby. "Výběr statutárního místopředsedy bude pravděpodobně jediná volba, kde budou delegáti mít na výběr mezi více kandidáty, než kolik je míst," podotkl.

Sjezd by podle Tejcových představ měl znamenat zlom v preferencích, ve kterých ČSSD dlouhodobě zaostává za hnutím ANO. "Volební výsledky v posledních letech nebyly příliš oslnivé a já bych rád přispěl ke změně sociální demokracie, ať už personální nebo programové," řekl. Strana by podle něj měla přestat dělat hloupé chyby a soustředit se na přesvědčování voličů.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Milan Chovanec Jeroným Tejc

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy