Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Británie přijede v červnu španělský král

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Buckinghamský palác dnes oznámil, že britská královna Alžběta II. v červnu přijme španělský královský pár. Z toho plyne, že návštěva amerického prezidenta Donalda Trumpa byla odložena. Britská společnost je v postoji k novému šéfovi Bílého domu rozdělená podobně jako ta americká.

Španělský král Felipe VI. a jeho manželka Letizia navštíví Británii na pozvání panovnice mezi 6. a 8. červnem.

Trumpa pozvala v lednu britská premiéra Theresa Mayová, která v očekávání odchodu Británie z Evropské unie usiluje o nadstandardní vztah a obchodní dohodu se Spojenými státy. Proti Trumpově státní návštěvě se však zvedl odpor poté, co prezident vydal kontroverzní protiimigrační výnos.

Přes 1,8 milionu lidí podepsalo petici vyzývající k tomu, aby byla Trumpova cesta pouze oficiální, ale nikoli státní návštěvou.

Státní návštěvy doprovází v Británii velká pompa, jejich součástí je například projev v parlamentu, oficiální banket nebo noc v Buckinghamském paláci.

Britský deník The Sun s odvoláním na zdroj z vlády na začátku měsíce psal, že Trumpova návštěva byla posunuta z června na říjen, aby stihla zeslábnout opozice vůči jeho cestě.

Témata:  Velká Británie Královna Alžběta II. Donald Trump Španělsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy