Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež chce jmenovat knězi ženaté muže

František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Vatikán - Podle regulí katolické církve je nepřípustné, aby se ženatý muž stal knězem. Papež František naznačil, že by se tato dosavadní praxe mohla změnit. Nikoli však proto, že by se církev liberalizovala.

Nedostatek duchovních je podle papeže pro katolickou církev velký problém. Zdůraznil ovšem, že zrušení celibátu není řešením.

Pontifex připustil diskusi o úloze takzvaných viri probati (ženatých mužů osvědčených ve víře), kteří by mohli vykonávat funkci kněžích. "Pak musíme určit, jaké úlohy mohou plnit, například u odlehlých komunitách," uvedl František v rozhovoru s německým listem Die Zeit.

František jako první latinskoamerický papež. Argentinský rodák podle agentury AP prokázal pochopení pro potíže, jakým čelí církev v zemích jako je katolická Brazílie.

Tamní kardinál Cláudio Hummes se údajně zasazuje o to, aby viri probati mohli působit jako kněží v Amazonii. V této oblasti nyní připadá jeden kněz na zhruba 10 tisíc věřících.

Témata:  Papež František církev Brazílie křesťanství

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy