Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podle německých médií vede nová stezka uprchlíků přes ČR. Chovanec ale o ničem neví

Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se ohradil proti tvrzení německého tisku, že přes Českou republiku vede nová trasa pro pašeráky uprchlíků. Informace podle něj nejsou pravdivé. Ministerstvo to uvedlo v dnešní tiskové zprávě. List Passauer Neue Presse napsal, že po uzavření balkánské stezky se zvýšil počet běženců pašovaných do Bavorska přes ČR.

"Ihned jsem požádal policii o prověření těchto informací. Odpověď od policie je jasná. Tyto informace nejsou v žádném případě pravdivé. Nechápu, proč se v německém tisku objevují takové dezinformace, které se dle mého názoru blíží šíření poplašné zprávy," vzkázal Chovanec. Dodal, že není žádný důvod k tomu, aby kdokoliv zneklidňoval veřejnost podobnými zprávami.

Ministerstvo zrekapitulovalo, že za poslední dva měsíce zachytila německá policie na svém území čtyři auta převážející nelegální migranty, česká policie pak zajistila další dva vozy, které mířily k německým hranicím. "Záchyty běženců jsou stále v zásadě minimální a nic nenasvědčuje tomu, že by trasa pašeráků vedla přes Českou republiku," zdůraznil úřad.

ČR podle něh od Německa neeviduje žádný oficiální požadavek na zvýšení činnosti na česko-německých hranicích. Pokud by nastala situace, kterou popisují německá média, je česká policie podle ministerstva připravena okamžitě přijmout obdobná opatření jako na hranicích s Rakouskem.

Témata:  Milan Chovanec uprchlíci Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy