Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vztahy s Kubou se zlepšují. Česko otevře po mnoha letech velvyslanectví

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: INT

Praha - Česká republika bude mít po letech svého velvyslance na Kubě, oznámil dnes ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Vzájemné diplomatické zastoupení je nyní pouze na úrovni chargé d ́affaires.

"Budou to řekněme měsíce, ta dohoda už vlastně je na obou stranách, my máme ujištění i z kubánské strany, že je o to zájem," odhadl dnes Zaorálek časový horizont změny.

V předrevolučních dobách zavítala na Kubu v roce 1973 delegace vedená tehdejším generálním tajemníkem ÚV KSČ Gustávem Husákem, tuto zemi navštívil v roce 1984 také předseda vlády Lubomír Štrougal a o pět let později zde byla delegace vedená generálním tajemníkem ÚV KSČ Miloušem Jakešem.

Fidel Castro uskutečnil oficiální návštěvu Československa v roce 1972. Jeho tehdejší cesta měla pomoci k utužení vzájemných vztahů, které pošramotil rok 1968. Kubánský diktátor při své návštěvě mimo jiné obdržel na Univerzitě Karlově čestnou vědeckou hodnost doktora právních věd a také Řád bílého lva první třídy s řetězem. Castro krátce navštívil Československo ještě dvakrát - v letech 1973 a 1986.

Češi jsou šplhnouni USA

Česko patřilo po revoluci v roce 1989 k netvrdším kritikům komunistického režimu na Kubě, což v roce 1993 vedlo ke snížení českého zastoupení na Kubě na úroveň chargé d'affaires.

Postoj ČR vyvolal ze strany kubánských úřadů řadu reakcí, Praha byla například označena za "opovrženíhodného lokaje Spojených států" a "šplhouna Washingtonu".

Výraznější diplomatický konflikt mezi ČR a Kubou nastal v lednu 2001, kdy kubánské úřady zadržely poslance Ivana Pilipa a někdejšího studentského vůdce z listopadu 1989 Jana Bubeníka, oficiálně kvůli "narušení pobytového režimu". Podle kubánské policie byli Češi zadrženi kvůli setkání se zástupci kubánské opozice ve městě Ciego de Ávila. Oba strávili ve vězení téměř čtyři týdny, propuštěni byli teprve poté, co údajně přiznali porušení kubánských zákonů. Kvůli incidentu přijel na Kubu jednat s Fidelem Castrem i tehdejší předseda Senátu Petr Pithart.

Prvním vysokým představitelem české vlády, který navštívil Kubu byl v roce 1994 náměstek ministra zahraničí ČR Pavel Bratinka. Na pracovní návštěvu země zavítal v roce 1996 s delegací českých podnikatelů také ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý.

Nynější koaliční vláda sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců se snaží vztahy s Kubou změnit. Loni na Kubu z Česka zamířila první podnikatelská mise v novodobé historii a také náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa.

Témata:  Kuba Lubomír Zaorálek velvyslanectví

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy