reklama

Sobotka zároveň poznamenal, že v březnu a dubnu se bude strana zabývat otázkou jednotlivých lídrů a projednáváním kandidátek v jednotlivých krajích. Podotkl, že krajskými lídry by měly být viditelné, silné a respektované osobnosti.

Místopředsedové strany si dnes rozdělili své kompetence. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová se bude starat v sociální demokracii o odborné komise. Nováček ve vedení strany Petr Dolínek, který je náměstkem pražské primátorky, bude odpovídat za zajišťování podpory pro sociálnědemokratické starosty a zastupitele ve městech a obcích.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek bude mít i nadále na starosti programové otázky. Na volebním programu nyní strana začne pracovat. Programová debata podle Sobotky nebude jenom interní, chce do ní zapojit i veřejnost. V červnu se pak programem bude zabývat stranická konference. Podle šéfa ČSSD na ní také bude představeno 14 volebních lídrů strany.

Zaorálek řekl, že jedním z bodů volebního programu bude najít způsob, jak podpořit lidi, kteří dobře pracují, jak podpořit kvalifikaci a lidi, kteří mají nápady. Druhou oblastí bude podpora sociálně soudržné společnosti a třetí kultivovat národní kapitál a posílit národní kulturu.

Zahraniční vztahy bude mít v ČSSD na starosti předseda Sněmovny Jan Hamáček. Poslanec Jan Birke, který byl už před sjezdem jmenován volebním manažerem, bude mít odpovědnost za volby a za úkol bude mít také kontakty mezi ČSSD a odbory.