Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zvrat v americko-ruských vztazích? Ruský diplomat upozornil na závažné okolnosti

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Pokud skutečně dojde k jmenování Jona Huntsmana, bývalého guvernéra amerického státu Utahu a někdejšího amerického velvyslance v Číně, do pozice ambasadora Spojených států v Rusku, Moskva daný krok uvítá. Myslí si to bývalý ruský diplomat a expert na mezinárodní vztahy Vladimir Frolov. V komentáři pro server Moscow Times uvádí, že uvedené rozhodnutí může minimálně snížit nepředvídatelnost v americko-ruských vztazích.

Trump Kreml zklamal

Americký prezident Donald Trump zatím nepředstavil ucelený rámec, jak hodlá přistupovat k Rusku, zdůrazňuje odborník. Konstatuje, že Moskva proto mírní svá iracionální očekávání ohledně Trumpova nečekaného zvolení, především ve smyslu potenciálního dramatického sblížení s americkými zájmy.

Původně se plánovalo brzké setkání Trumpa a s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem, ale nyní je zřejmé, že k žádné schůzce nedojde před červnovým summitem skupiny G20 v Německu, připomíná Frolov.  

"Kreml vyčkává na vyjasnění americké politiky v klíčových otázkách, zatímco dává najevo své zděšení z toho, že Trumpovy postoje k Ukrajině, sankcím, NATO, protiraketové obraně v Evropě a kontrole jaderných zbraní se nemusí lišit od těch Obamových," pokračuje expert. Vysvětluje, že krize v Sýrii a boj proti Islámskému státu mohou představovat snadné záchytné body na cestě k pozitivním vztahům obou zemí, přičemž nedávné schůzky amerických a ruských generálů byly v tomto ohledu produktivní, ale zároveň je těžké určit, v dalších jiných oblastech lze dosáhnout progresu.     

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Huntsmanovu volbu velvyslancem považuje bývalý diplomat za překvapivou, jelikož se jedná o hlasitého odpůrce Trumpovy prezidentské kandidatury. "Volal po Trumpovu odstoupení poté, co se objevila kazeta, na které se budoucí prezident chlubil sexuálními výpady vůči ženám," poukazuje Frolov. Dodává, že guvernér také postrádá zkušenosti s Ruskem a bývalým SSSR, ale na druhou stranu hovoří plynule mandarínsky a zná americko-čínské vztahy, tudíž se může Trumpovi hodit, pokud ten bude chtít prozkoumat možnou ruskou expanzi do Asie.

Huntsmanův nedostatek znalostí o Rusku je ve skutečnosti výhodou, jelikož usnadňuje jeho schválení americkým Senátem i budoucí navazování kontaktů v Moskvě, soudí odborník. Poukazuje, že velvyslanec nebude mít v Rusku žádná předchozí břemena a byť jeho rodinný byznys je na ruském trhu výrazně přítomný od 90. let, sám Huntsman se vzdal svého podílu ve společnosti.    

"Pro Kreml je Huntsman politická těžká váha a ostřílený státník," zdůrazňuje Frolov. Připomíná, že někdejší prezidentský kandidát je hluboce zakotven v republikánské straně, bez ohledu na jeho chladný vztah se současným prezidentem, zatímco jeho proobchodní sklony mohou posílit dlouhodobé ruské naděje na rozšíření vzájemné agendy a politické báze pro stabilní vztahy s Washingtonem.  

Vítané novinky v Moskvě  

Ačkoliv Huntsman nyní řídí washingtonský think tank Atlantic Council známý svými ne zrovna promoskevskými pohledy, nechová velké sympatie k šíření demokracie a jeho diplomatické působení v Pekingu charakterizoval důraz na investice a obchod, nikoliv lidská práva či demokracii, uvádí expert. Zároveň varuje, že američtí velvyslanci v Rusku politiku Washingtonu pouze podporují, nikoliv aktivně vytvářejí, slouží zájmům amerického prezidenta a realizují linii, kterou šéf Bílého domu naordinuje - což Moskva dobře ví.    

"Je mnohem důležitější, kdo je ředitelem Národní bezpečností rady pro Rusko, náměstkem ministra zahraničí pro evropské záležitosti a v podobných pozicích na ministerstvu obrany," píše Frolov. Za výrazně zajímavější tak považuje otázku, zda Trumpova administrativa vytvoří nějakou vysokou pozici "cara" pro politiku vůči Moskvě, který by koordinoval meziresortní snahy pro spolupráci s Ruskem a jeho zadržování, což ostatně navrhoval Tom Graham z konzultační společnosti Kissinger and Associates, o němž se dříve spekulovalo jako o možném americkém velvyslanci v Rusku.   

Pravděpodobné jmenování Fiony Hillové z think tanku Brookings Institution do pozice ředitelky Národní bezpečnostní rady pro Rusko a Evropu se v Moskvě setkalo s jistým optimismem, jelikož Hillová se během své akademické i zpravodajské kariéry proslula nejen realistickými názory na Putina, ale také rozsáhlými kontakty v ruských politických kruzích, připomíná bývalý diplomat. Doplňuje, že Hillová označuje Putina za jediného tvůrce rozhodnutí v Rusku a nabádá Trumpa k hlubšímu kontaktu s ruským prezidentem.    

"To je vítanou novinkou pro Kreml a velvyslanec Huntsman se může pro takovou roli také hodit," soudí Frolov. Uzavírá tvrzením, že daná pozice je pro republikánského politika jako stvořená.   

Témata:  Rusko USA Vladimír Putin

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy