Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chtěl jsem mu jen sebrat detektor kovů, hájí se vrah z Klánovic

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Oldřich Konrád, který zastřelil hledače pokladů v pražském Klánovickém lese, dnes stanul před Městským soudem v Praze. Hrozí mu doživotí. Na svou obhajobu řekl, že se mladému Uzbekovi snažil sebrat detektor kovů, protože se pohyboval zhruba sto metrů od skrýše, kde si Konrád ukrýval kořist z krádeží.

"Dělal jsem špatný věci, ale byly na mě uvaleny velký exekuce. Já nemůžu za to, že svět funguje tímto způsobem - na penězích. Nechtěl jsem nikomu nic udělat," řekl Konrád (50), který je od minulého týdne pravomocně odsouzen k pěti letům vězení za 23 vloupání do rodinných domů.

K tomu, že 11. června 2014 zastřelil muže v Klánovicích, se Konrád přiznal - oběť prý byla "v nesprávnou dobu na nesprávném místě". Jeho verze události se však podstatně liší od toho, jak ji popisuje obžaloba a expert na balistiku. Zatímco podle státní zástupkyně střílel pachatel na Uzbeka z dálky, Konrád tvrdí, že se poprali o detektor a muž ho při tom udeřil do hlavy lopatkou, kterou držel v druhé ruce.

"Chtěl jsem mu pouze sebrat ten detektor, ale prostě se to zvrhlo a začal se bránit. Držel jsem mu ruku s lopatkou, on mi držel ruku se zbraní. Sekl mě lopatkou do hlavy, já jsem v pudu sebezáchovy začal střílet. První dvě rány šly do lesa, na to pan poškozený nereagoval," prohlásil Konrád. Muže prý zasáhl dvakrát. Třetí ránu do spánku přidal zhruba po pěti minutách, protože "už se na to nemohl dívat".

"Když o tom přemýšlím zpětně, asi by stačilo postavit se k té skrýši. Určitě by mě neodstrčil a neřekl: 'Já se podívám, co tady máš'," připustil obžalovaný.

Svůj lup po vraždě vykopal a zhruba po týdnu znovu ukryl nad obcí Srbsko. Z Klánovic ho prý chtěl tak jako tak přemístit, protože cennosti už tam jednou předtím vyhrabali divočáci. Právě kvůli zvířatům chodil skrýš každý týden kontrolovat.

Vedle obvinění z vraždy a nedovoleného ozbrojování čelí Konrád obžalobě i za pokus o těžké ublížení na zdraví, za vloupání, porušení domovní svobody a poškození cizí věci. Půl roku před událostí v Klánovicích totiž vykradl dům v Praze 9 a postřelil svědka, který ho pronásledoval. K tomu se dnes také přiznal.

Témata:  vražda Praha soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy